Ukrajna - újabb zavargások Odesszában

Fotó: AFP / DMITRY SEREBRYAKOV

-

A szakadárok ki akarták szabadítani szombaton letartóztatott társaikat, ezért megtámadták az odesszai rendőrkapitányságot. Célt értek.


A tudósítások szerint teherautókkal betörtek egy kaput, de nem tudtak bemenni, mert a pajzsos-sisakos rohamrendőrök az útjukat állták. Egy rendőr megsérült. A tüntetők botokkal vannak felfegyverkezve, és köveket hajigálnak. Az odesszai rendőrség több tucat korábban őrizetbe vett gyanúsítottat elengedett. A pénteki, 46 halálos áldozatot követelő zavargások miatt tartóztattak le 127 embert. Miután az aktivisták kiszabadultak, a tömeg nem oszlott szét, azt követelik, hogy adják vissza nekik a személyi dokumentumaikat is, anélkül ugyanis újra letartóztathatják őket.-


-


- -

Odesszában sokan meghaltak pénteken

A péntek tragikus volt: kigyulladt a szakszervezetek háza, ahová a szakadárok menekültek, miután összecsaptak a Kijev-párti aktivistákkal. Helyi médiajelentések szerint a tüzet Molotov-koktél okozhatta, a negyedik és ötödik emelet égett. - - Az áldozatok számáról nincs pontos információ. Az első jelentések 38 áldozatról szóltak, később a hatóságok ezt 31-re módosították. A legfrissebb hírek viszont már 46 halottról beszélnek. A legtöbben füstmérgezést kaptak, néhányan a lángok elől ugrottak ki az ablakon. Nagyjából 200-an megsérültek. Az áldozatok többsége az oroszbarát szakadárokhoz tartozott. A rendőrfőnök azt ígérte, a jövőben mindent megtesznek, hogy elkerüljék az ilyen tragédiákat. - -

Jacenyuk: vizsgálni kell a helyi rendőri vezetés felelősségét

Két nappal a történtek után a helyszínre látogatott Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök, aki szerint az odesszai események nemcsak a város, hanem egész Ukrajna számára tragédiát jelentenek. Az áldozatokat szerinte provokálták, egy jól szervezett akció miatt haltak meg. Azt kérte a helyi ügyészségtől, adják át az ügyet az ukrán főügyészségnek. „Meg kell találni az odesszai események főkolomposait és szervezőit, mindenkit, aki orosz irányítással halálos támadást indított Ukrajna és Odessza ellen” – mondta Jacenyuk. Szerinte a helyi rendőri vezetés felelősségét is vizsgálni kell. „Ha tették volna a dolgukat, már felszámoltak volna minden terrorista csoportot. Az ukrán főügyészség vasárnap azzal fenyegetett, ne vegyen senki részt a zavargásokban, mert az Ukrajna alkotmányos rendjét, területi épségét és közbiztonságát veszélyezteti, amiért 15 év börtön járhat.


Luhanszkban a szakadárok sorkatonákat raboltak el

A kelet-ukrajnai Luhanszk egyik hadkiegészítő parancsnokságát hajnalban foglalták el a szakadárok, innen vitték el a sorkatonákat busszal ismeretlen helyre. A tömeg az épületnél meg akarta őket lincselni.

Az oroszbarát szeparatisták a városban több épületet is elfoglaltak, az összecsapásokban két katonát sebesítettek meg.

Donyeckben a szakadárok szombat este megszállták a biztonsági szolgálat székhelyét, amelyet nem védett senki. A támadók gumibotokkal és baseballütőkkel voltak felfegyverkezve, „Oroszország!” és „Nem bocsátjuk meg Odesszát!” táblákkal vonultak a helyszínre. Más városokban is voltak lövöldözések, de sérültekről nem számoltak be. Az egyik orosz határhoz közeli városban felgyújtották a kormányzó Haza párt irodáját, a városháza mellett gumiabroncsokat égettek.

Kramatorszkban az ukrán katonák felszámoltak egy barikádot, szerintük senki sem sérült meg, a szakadárok viszont hat halottról és 15 sérültről beszélnek egy „megtorló művelet” kapcsán.

Ukrajna további városokra is kiterjeszti az „antiterrorista műveletet”, közben Filaret pátriárka, az ukrán ortodox egyház vezetője arra szólította fel az oroszokat és támogatóikat, hogy térjenek észhez.


Ukrajna; Donyeck

-


Az EBESZ megfigyelők már megnyugodtak

Szombaton ugyanis kiszabadultak mind a heten. Bár egy szakadár szerint jól bántak velük, az egyik érintett ezt nem pont így látja.

Aligha érezheti magát valaki vendégnek, ha egész nap gépfegyveres katonák őrzik" - mondta a német televíziónak Krzysztof Kobielski őrnagy. Egy másik fogvatartott, Josef Prerovsky arról beszélt, főleg az első 10 óra volt kegyetlen. A nol.hu idézi az alezredes beszámolóját: bekötötték a szemüket, összekötözték a kezüket, és belökték őket valamilyen pincébe.  Még toalettre is csak kísérettel mehettek. Később valamivel jobban bántak velük. Nem bántották és nem éheztették őket.

- -

Háromszor volt halálfélelmük: először a pincébe zárva, azután akkor, amikor azzal fenyegették őket, hogy élő pajzsként lesznek használva, később akkor, amikor tűzpárbaj volt a környéken.

A szakadárok eredetileg 8 embert fogtak el, de a svéd megfigyelőt annak betegsége miatt elengedték.