Ukrajna területének egyhetede szemétlerakó

Fotó: MTI/AP / Bilal Husszein

-

Zöld aktivisták már próbálkoztak szelektív gyűjtőkkel a panel lakótelepeken, jövő évtől viszont kötelező lesz kihelyezni.


Kötelező szelektívet gyűjteni a háztartási hulladékot az ukránoknak 2018 elejétől. Az erre vonatkozó törvény már megszületett, a részleteket viszont az év hátralevő részében fogják kidolgozni a TSZN ukrán tévé szerint.
A városokban külön konténereket helyeznének ki a papír, a műanyag és az üveghulladéknak.


A törvényes szemétlerakók összterülete Ukrajnában 43 ezer négyzetkilométer,

ami Magyarország területének közel a fele. A hulladék 40 százaléka újrahasznosítható anyagokból áll.
Kijev nagyobb panel lakótelepein már megkezdték a hulladék szétválasztását: zöld aktivisták külön konténert helyeztek ki a különféle típusú hulladéknak. A rendszer jelenleg nem ösztönzi a kijevieket, hogy szelektíven gyűjtsék a szemetet, hiszen a hulladék mértékétől függetlenül átalánydíjat fizetnek. Erre lehet megoldás a 2018 elejétől hatályba lépő törvény.


Hatalmas szemétkupac gyulladt ki

Az ukrajnai hulladékfeldolgozásban jelenleg Lviv (Lvov) városa jár az élen. Az ukrán-lengyel határ közelében fekvő városban volt az ország legnagyobb szemétlerakója, viszont ez tavaly júniusban kigyulladt, oltás közben pedig beomlott.


A 26 hektáron elterülő, néhol 60 méter magas szeméthegy

néhol csúszásnak indult a tűz miatt, négyen pedig életüket vesztették a balesetben. Azóta a 730 ezres városában nagyobb hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre, mert a környék szemétlerakói nem fogadják be a Lvivből érkező szemetet. A tűz növelte az illegális szemétlerakók forgalmát is, még a csernobili övezetben is találtak Lvivből származó háztartási hulladékot. Nemrég pedig az ország másik felén állítottak meg egy kamiont, ami


19 tonna szemetet szállított,

egyenesen Lvivből.