Ukrajna pénteken kezd tárgyalni államadóssága átütemezéséről

-

Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter reméli, hogy két hónapon belül megállapodásra jutnak.


A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa szerdán hagyta jóvá az Ukrajnának szánt új, 17,5 milliárd dolláros, négyéves futamidejű hitelkeretprogramot. A stabilizációs programok, strukturális reformok támogatására szolgáló – közép- és hosszú távú – hitelkeretet biztosító kibővített megállapodással (Extended Fund Facility, EFF) a tavaly kötött készenléti hitelmegállapodást váltják fel. A tavaly engedélyezett, 17 milliárd dolláros, kétéves futamidejű hitelből Ukrajna 4,59 milliárd dollárt kapott meg két részletben.

Az államadósság sikeres átütemezése az új hitelprogram első felülvizsgálata lezárásának és a második részlet átutalásának egyik alapvető feltétele.

Az új program előfeltételezi más hitelezők, köztük az ukrán szuverén kötvények tulajdonosai részéről a kétoldalú és többoldalú támogatást. Az adósságátütemezési tárgyalásokba az ukrán szuverén kötvények minden tulajdonosát – köztük a Franklin Templeton, a Pimco és a Blackrock amerikai befektetési alapkezelőket, valamint Oroszországot is – bevonják, a cél pedig az, hogy a következő négy évre összesen 15 milliárd dollárral mérsékeljék a költségvetés adósságszolgálati terhét. Kijev idén 5,3 milliárd, jövőre 3,4 milliárd, 2017-ben 4,4 milliárd, 2018-ban pedig 2,3 milliárd dollár értékű hitelkönnyítést szeretne elérni.