Ukrajna: parancsmegtagadásra buzdítja a fegyvereseket egy képviselő

Fotó: MTI/EPA / -------------------

-

Az egy héttel ezelőtti munkácsi lövöldözésben érintett Jobboldali Szektor vezetője a katonáknak és a rendőröknek üzent.


A Kijevből érkező törvénytelen parancsok megtagadására szólította fel az ukrán fegyveres erők, az önkéntes zászlóaljak, a nemzeti gárda és a határőrség katonáit, valamint a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálat munkatársait Dmitro Jaros, a Jobboldali Szektor (PSZ) vezetője, az ukrán parlament képviselője Facebook-bejegyzésében.

„Ahogy a (Munkács környéki) erdőkben mondták a fiúk (a PSZ bujkáló fegyveresei), senki nem veheti el tőlünk az utolsó harc jogát… Az ukrán fegyveres erőkben, az önkéntes zászlóaljakban, a nemzeti gárdában, az Ukrán Biztonsági Szolgálatban (SZBU), a rendőrségnél és a határőrségben szolgáló minden bajtársamat arra szólítom fel, ne teljesítse a hatalmat kezükben tartó üzérek bűnös parancsait” – idézte Jaros mondatait a 112.ua ukrán hírportál.

A PSZ vezetője azt is megjegyezte: miközben az ukrán harcosok vérüket ontják a haza védelmében, a hatalom milliárdos vagyonokat halmoz fel, és mindent megtesz annak érdekében, hogy „ez a háború minél hosszabb ideig tartson”. „Állítsuk meg a magas hatalmi körök államelnöki hivatalban ülő árulóit, akik destabilizálni akarják a helyzetet a hátországban, át akarják adni területeinket az ellenségnek, fel akarják számolni a katonai és civil önkéntes mozgalmat… Le az árulókkal!” – zárta bejegyzését közösségi oldalán Dmitro Jaros.

Péntek esti kijevi sajtótájékoztatóján Jaros élesen bírálta az ukrán elnököt. Kritikus mondatait a vezető ukrán médiumok nem idézték. A Gazeta.ua kijevi hírportál tudósítása szerint a PSZ vezetője azt mondta: „Úgy látom, hogy Ukrajna elnöke nem felel meg hivatali beosztásának sem mint a hadsereg főparancsnoka, sem pedig mint az államot hatékonyan igazgatni képes ember. Ezért, úgy vélem, itt már szólni kell az elnök lemondásáról, a parlament feloszlatásáról, amely szerintem ugyanolyan zsinóron rángatott bábu, mint amilyen korábban volt. És természetesen szólni kell a kormány lemondásáról.” Vagyis rendszerszerű megközelítésre van szükség, minőségileg új „koordináta-rendszert” kell kiépíteni az államban, e nélkül egyszerűen nem számíthatunk változásokra – mondta a PSZ vezetője.

Egy hete Munkácson három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés történt Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselő testőrei és a Jobboldali Szektor emberei között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt. A rendőrökkel a város melletti autóúton vívott tűzharc után a PSZ mintegy tíz fegyverese bevette magát a közeli erdőbe, őket azóta nagy erőkkel keresik a hatóságok.