Ukrajna összetákolt repülőket adott el Horvátországnak

Forrás: RIA Novosti

-

A zágrábi katonai ügyészség szerint az ukrán cég korrupcióval nyerte el az állami megbízást.


Nem eredeti MiG-21-es vadászrepülőket adott el Ukrajna Horvátországnak, több más országból szerzett alkatrészből rakták össze azokat – írja a Jutarnji list. A horvát légierő 2013-ban 132,9 millió kunás (5,3 milliárd forint) szerződést kötött az ukrán Ukrszpecekszport vállalattal tizenkét MiG-21-es nagyjavításáról, valamint 5 gép vásárlásáról. A horvát katonai ügyészség azért kezdett nyomozást, mert sorozatos hibák jelentkeztek a ma már elavultnak tartott, az ötvenes évek második felében kifejlesztett repülőgépek használata közben. A vizsgálatok során kiderült, hogy a megvásárolt gépek sorozatszámait átütötték, és az alkatrészek sorozatszámai sem egyeznek a dokumentációkban lévőkkel.

A bolgár hatóságok a horvát ügyészségnek nemrég megerősítették, hogy a horvát légierő által megvásárolt MiG-21-es repülőgéptörzsek valóban Bulgáriából származnak, olyan harci repülőkből, amelyek megsemmisítéséről Szófia a NATO-t is értesítette. A bolgár légierő 1998-ban még használta ezeket a gépeket, majd három évvel később kivonták őket a hadrendből.

A horvátoknak nincs arról tudomásuk, hogyan jutottak az alkatrészek Ukrajnába. A nyomozás kiderítette, hogy az 5 repülőgépből kettő motorjának is ismeretlen az eredete, valamint a szárnyak sem Algériából származnak, ahogy az a leírásban szerepel.

Az ukrán céggel a szerződést Ante Kotromanovic volt szociáldemokrata védelmi miniszter írta alá 2013 júliusában. A harci gépek egy évvel később, négy hónappal a határidő után érkeztek meg Horvátországba, úgy, hogy a MiG-ek tesztelését eredetileg Ukrajnában kellett volna elvégezni, ez azonban nem történt meg. A repülőket Horvátországban tesztelték, és 2015-ben kezdték használni, de sorozatban meghibásodtak.

A katonai ügyészség 2016 márciusában nyomozást indított az ügyben. Júliusban a korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség, az USKOK a védelmi minisztérium technikai bizottságának két tagja ellen indított eljárást. A vád szerint Ivica Josipovic, aki az ukrán cég képviselője is Horvátországban és Boszniában, kenőpénzt adott Ivan Covic őrnagynak, hogy az Ukrszpecekszport megkaphassa a megbízást.