Ukrajna: összecsapás a kramatorszki reptéren

Fotó: Google Maps / Google Maps

-

Szerda reggelre az ukrán erők ellenőrzésük alá vonták a kramatorszki repteret. Az akcióban foglyul ejtettek több oroszbarát szeparatistát, de áldozatokról nincs hír.


Mindezt kedd éjjel nyilatkozta az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója. Sajtótájékoztatóján Sztaniszlav Recsinszki elmondta, hogy az akcióban részt vevő ukrán kommandósok semmilyen veszteséget nem szenvedtek és a korábbi reptérfoglaló fegyveres szeparatisták közül is csak egy ember sebesült meg. Recsinszki egyúttal hangsúlyozta, hogy a pánikkeltő híresztelések ellenére a szintén Donyeck megyei Szlovjanszkban egyelőre semmilyen műveletet nem indítottak, oda „sem technikát, sem embereket” nem küldtek az ukrán különleges erők. Történt mindez azután, hogy tegnap komoly összecsapások voltak mind Kramatorszkban, mind Szlovjanszkban, meg nem erősített hírek szerint négyen haltak meg. Ezekről összefoglalónkat itt olvashatja.


Eközben kedden este Angela Merkel német kancellár telefonon beszélt Putyinnal. A hivatalos közlések szerint mindketten nagy jelentőséget tulajdonítanak az ukrán válságról csütörtökre Genfbe tervezett négyoldalú tárgyalásoknak. A Kreml sajtószolgálata szerint az orosz államfő megjegyezte, hogy az ukrajnai konfliktus „gyors eszkalációja lényegében a polgárháború szélére sodorja az országot”. Putyin emellett figyelmeztetett az ukrán gazdaság stabilizációjának és az Európába irányuló orosz földgázszállítások biztosításának fontosságára, amire néhány napja levélben is felhívta több európai ország vezetőjének figyelmét. A német kormány közlése szerint Merkel „részletesen megvitatta” Putyinnal az ukrán helyzetet, beszélgetésük pedig főleg a csütörtöki találkozó előkészítésére irányult. A német kormány helyettes szóvivőjének szavai szerint a megbeszélést a felek „az események értékelésének minden különbsége ellenére” lefolytatták.