Ukrajna: Orbán válaszlépést sürget, hadgyakorlat Kárpátalján

Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic / MTI/AP/Darko Vojinovic

-

Oroszország tárt karokkal várja a Krímet, miután tegnap Szevasztopol is a föderációhoz való csatlakozásról döntött. Az EU és az Egyesült Államok mellett Japán ugyancsak belépett a szankciókkal harcoló országok sorába.


17:10 Hollande: Ukrajna területi egysége nem vita kérdése

Francois Hollande francia elnök úgy nyilatkozott, nem lehet népszavazást tartani a Krím jövőjéről, hacsak Ukrajna nem rendeli el, írja az AFP. „Ukrajna területi egysége és szuverenitása nem vita kérdése” - mondta a francia államfő miután az ukrán ellenzéki politikussal, Vitalij Klicskóval találkozott.


17:00 Fegyverrel támadtak meg egy bolgár újságírót Szimferopolban

Dimitar Kenarov bolgár újságírót és Boryana Katsarova fotós kolléganőjét ismeretlen fegyveresek támadták meg a krími Szimferopolban, amikor éppen az Associated Press irodájának kiürítéséről tudósítottak. Kenarov elmondta, a Krím nem biztonságos, minden újságírót az oroszbarát kormány ellenségének tartanak. A napokban a német Bild újságíróját is megtámadták, mesélte.16:15 Az oroszok bejelentették, megint elzárják a gázcsapot

Ukrajna március 7-ig kapott határidőt a Gazpromtól, hogy kifizesse 1,89 milliárd dolláros tartozását. A kötelezettségeinek mostanáig nem tett eleget - közölte a felerészben orosz állami tulajdonban lévő energetikai cég vezérigazgatója, Alexej Miller. Hosszabb írásunkat az orosz gázvitáról itt olvashatják.


15:35 Az ellenőrző ponton gyorsabbak voltak nálam és mire megírtam, visszafordították az EBESZ megfigyelőit.

A misszió tagjai most visszatérnek herszóni szállásukra és holnap újból megkísérelnek bejutni a Krímre.


ebesz


15:30 Az EBESZ megfigyelői áthaladtak az Azovi-tengeri ellenőrző ponton

A 42 tagú megfigyelő missziót, melyet Ács Gábor, a Magyar Honvédség alezredese vezet, tegnap ismeretlen fegyveresek tartóztatták fel, amikor a Krím félszigetre tartottak az emberi jogok megsértésének ügyében.


15:00 Hadgyakorlatot kezdtek az ukrán hadsereg Kárpátalján állomásozó egységei

„Az ukrán hadsereget a napokban harckészültségbe helyezték, ezért az egységek megkezdték a harcászati felkészülést, így a munkácsi 128. számú hegyivadász gépesített dandár ezredei is hadgyakorlatot végeznek. Ennek részletei és időtartama hadititok” – mondta Oleg Hrisztenko ezredes, a munkácsi dandár parancsnoka a mukachevo.net munkácsi hírportálnak.


14:30 Orbán: Oroszország lépései nem maradhatnak válasz nélkül

Ukrajna európai integrációját és a válság tárgyalásos megoldását sürgette Orbán Viktor miniszterelnök Dublinban az Európai Néppárt kongresszusán tartott beszédében. „A zűrzavar helyett demokráciát, az erőszak helyett tárgyalásokat, a káosz és anarchia helyett pedig rendet és békét akarunk” - fogalmazott. Orbán Viktor hangsúlyozta, Európának válaszintézkedéseket kell tennie Oroszország lépései miatt, mert a nemzetközi törvények megszegése nem maradhat felelet nélkül, ezek azonban nem lehetnek katonai lépések. Ebben a helyzetben a szavak és az ígéretek nem elegendőek, „most kell igazán elkezdenünk Ukrajna európai integrációs folyamatát” - mondta. Megismételte csütörtöki brüsszeli állásfoglalását is, mely szerint meg kellene teremteni a vízummentes beutazás lehetőségét Ukrajna polgárainak az Európai Unióba. A kétnapos kongresszus első napján, csütörtök este Julija Timosenko volt ukrán kormányfő és Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője is beszédet mondott.


13:20 Nyugdíjcsökkentéssel és az adókedvezmények eltörlésével kezdene az új ukrán kormány

Az ukrán pénzügyminisztérium azt javasolta az új kormánynak, hogy már márciusban csökkentse a felére az öregségi nyugdíjak összegét - értesült a Kommerszant-Ukraina című lap. A kormány ezen kívül megkurtítaná az állami kiadásokat és megszüntetné az adókedvezményeket. Az intézkedések célja, hogy az állami kiadások összege 6,8-8,4 milliárd dollárral csökkenjen. Arszenij Jacenjuk, az új kormányfő már előzőleg jelezte, hogy az államkincstár üres és az állami kiadások hetek óta nem finanszírozhatók. A kiadások csökkentésén kívül a kormány azt reméli, hogy az IMF is legalább 15 milliárd dollárral támogatja majd az országot.


Krím

Crimea

A Krím félsziget egy több szempontból is megosztott régió.


12:45 Visegrádi, balti és északi államok találkozója Narvában

A Visegrádi Négyek, a három balti állam és a skandináv országok külügyminiszterei az észtországi Narvában találkoztak, hogy többek között megvitassák az ukrán helyzet alakulását. Közös nyilatkozatukban „elítélik az Ukrajna szuverenitásának és területi egységének megtámadását.... és az illegális népszavazást a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról”.


12:00 A Jobb Szektor nem zárja ki a háborút

A Majdanon hírnevet szerzett Jobb Szektor nem zárja ki a katonai összecsapást a Krím félszigeten, és szívesen részt is venne benne. A radikális, erőszaktól sem elzárkózó csoportok ernyőszervezetének kijevi vezetője, Andrij Tarasenko a Kyiv Post-nak nyilatkozott, és elmondta, elkezdték a mobilizációt és felkészültek a külföldi agresszió visszaverésére.


11:00 Az ukrán hadsereg egyik különleges egysége bejutott a Krímbe

A kijevi védelmi minisztérium sajtóosztálya hivatalosan megerősítette, hogy a 25. dnyipropetrovszki légideszant dandár felderítő-diverziós százada Perevalnoje faluban tartózkodik, körbezárva. Itt, a Szimferopol és Alusta között fekvő településen van az ukrán parti őrség 36. dandárjának támaszpontja. Azt nem tudni, hogy az ukrán deszantosok hogyan jutottak be a félszigetre, de az alakulat egyik tisztje annyit elmondott, hogy teljes fegyverzettel érkeztek és a végsőkig szándékoznak kitartani a krími orosz szeparatisták nyomásával szemben. A trust.ua és a lenta-ua.net hírportálok más értesülései szerint a krími ukrán légvédelmi erőknél visszavonták a riadókészültséget, miután az orosz fegyveresek által megszállt szevasztopoli rádiótechnikai és rakétadandárok nem harcképesek. A dandároknál lévő Sz-300-as és a Buk rakéták fegyverzetét és kabinjait a híradások szerint lezárták és lepecsételték.


Katonai bázis, Perevalnoje, Krím félsziget, Ukrajna

10:30 A Kreml támogatja a Krím „történelmi lépését”

Szergej Nariskin, az orosz parlament, a Kreml elnöke úgy nyilatkozott, támogatják a Krím tegnapi döntését, mely szerint elszakadnának Ukrajnától, hogy az Orosz Föderációhoz csatlakozzanak. Nariskin mindezt Moszkvában mondta, ahol az orosz parlament képviselői egy szimferopoli delegációval találkoztak. A parlament elnöke a krími döntést „történelmi lépésnek” nevezte.


Ez történt ma:

A kijevi Központi Választási Bizottság (CVK) alelnöke, Andrij Mahera szerint a március 16-ra kitűzött népszavazás a Krím félsziget jogállásáról nem reális és nem is legitim. Az alelnök a Kanal 5 ukrán televízió adásában nyilatkozta, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet összeállítani a választói névjegyzéket, és jelenleg Ukrajnában nincs is meg a törvényi háttere annak, hogy helyi népszavazásokat tartsanak. Mahera úgy vélte, a krími parlament “kétségbeesésében” döntött úgy, hogy referendumot tart az Oroszországhoz való tartozásról.

A grúz kormányfő óvja Ukrajnát Szaakasvili tanácsaitól

A volt grúz elnök, Miheil Szaakasvili decemberi látogatása után néhány napja ismét Kijevben járt, és támogatásáról biztosította az új ukrán vezetést. Iraklij Garibasvili grúz miniszterelnök azonban azt tanácsolja az ukrán kormánynak, hogy jobb, ha nem hallgatnak a 2013 novemberében Grúziából külföldre távozó Szaakasvilire. Garibasvili emlékeztetett arra, hogy Szaakasvili volt az, akinek „nem sikerült elkerülnie a 2008-as grúziai háborút”, így ha Ukrajna őt alkalmazza tanácsadóként, az szerinte „katasztrofális eredményre vezet”.


- A volt grúz elnök Miheil Szaakasvili támogatásáról biztosította Kijevet

Japán növelné pénzügyi támogatását Ukrajnának

Egyetért a japán miniszterelnök, Abe Sindzó Barack Obamával, hogy Oroszország ukrajnai lépései a világ békéjét és biztonságát fenyegetik. A két vezető telefonbeszélgetést folytatott egymással. Megegyeztek abban, hogy a nemzetközi nagyhatalmak többségét tömörítő Hetek (G7) csoportjában azon dolgoznak majd, hogy elérjék, Oroszország betartsa nemzetközi kötelezettségeit és tiszteletben tartsa Ukrajna szuverenitását. Ezenkívül egy japán kormányzati forrás szerint Tokióban fontolgatják Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök közelgő tokiói látogatásának elhalasztását az ukrajnai fejlemények miatt. A látogatásra majd csak akkor kerülne sor, ha az Egyesült Államok és Oroszország „rendbe hozná kapcsolatait”. Mindeközben a japán külügyminiszter, Kisida Fumio azt is bejelentette, hogy Japán vizsgálja, hogyan tudja növelni pénzügyi támogatását Ukrajnának. A támogatás emelését a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott együttműködés keretében tervezik.

A hollandok több száz millió dollárt zároltak

A holland hatóságok gyaníthatóan volt ukrán kormányilletékesek bankszámláin zároltak több száz millió dollárt. A hatóságok által gyanúsnak ítélt pénzeszközökhöz feltehetően köze van annak a 18 ukrán személynek, akik ellen szankciókat foganatosított az Európai Unió, habár egyelőre az ország pénzügyminisztere részleteket még nem árult el a befagyasztásokról. Erről Jeroen Dijsselbloem, a holland Munkáspárt politikusa nyilatkozott az ország közszolgálati tévéjében. A tegnapi történésekről itt olvashat.