Ukrajna: „operatív” lépés Pintér Sándortól

Fotó: Amszterdam, Rijksmuseum - Rembrandt: Tulp doktor anatómiája / Amszterdam, Rijksmuseum - Rembrandt: Tulp doktor anatómiája

Pintér Sándor belügyminiszter reggel összehívta az ukrán helyzettel kapcsolatos intézkedések összehangolására létrehozott operatív törzs ülését - közölte az MTI-vel a Belügyminisztérium (BM).


Az ülésen részt vesz a rendőrség, a katasztrófavédelem, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Országos Mentőszolgálat és más érintett szervezetek, hogy felkészüljenek az ukrajnai válsággal kapcsolatos esetleges események kezelésére - szól a BM közleménye. A testület feladata az, hogy a kormány az ukrajnai helyzettel összefüggő döntéseit előkészítse és a tagszervezetek munkáját koordinálja. A belügyi tárca szerdai közlése szerint a határforgalomban nem tapasztalható változás, a magyar-ukrán határon folyamatos a közlekedés, nem jelentkeztek a megszokottnál többen belépésre és a vízumigénylések száma sem nőtt. A Külügyminisztérium tegnap ugyancsak arra hívta fel a figyelmet, hogy csak azok a magyar állampolgárok utazzanak Kijevbe, akiknek halaszthatatlan dolguk van ott.


Arról már az operatív törzs felállításakor beszámolt a VS.hu, hogy a helyzet súlyossága ellenére azért nem valószínű, hogy ukrán menekültek özönlenék el az országot. A Belügyminisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, Magyarország felkészült egy esetleges menekülthullám kezelésére. A 36 milliós szomszéd országban egyre keményebb összecsapások folynak az oroszbarátnak mondható vezetés és a magát Európa-pártiként meghatározó ellenzék között. Ha netalán polgárháborús helyzet alakulna ki, nem kizárt, hogy sok ukrán külföldön próbálja majd átvészelni a további összetűzéseket, harcokat. Percről-percre frissülő tudósításunkat az ukrajnai helyzetről itt olvashatják.