Ukrajna Németországból kap gázt

Fotó: Europress/AFP/Yuriy Lashov / Europress/AFP/Yuriy Lashov

-

Ukrajnának szállít gázt az RWE, a német energetikai konszern keddi közleménye szerint évente akár 10 milliárd köbméter földgázt szállíthatnak Ukrajnának, ami a fogyasztás csaknem 20 százalékát fedezi. Az orosz külügyminiszter eközben megköszönte Kína állásfoglalását, és bűnnek nevezte az kelet-ukrajnai ukrán csapatmozgásokat.


Az RWE az első európai cég, amely az ukrajnai válság kirobbanása óta a kelet-európai országba irányuló gázszállításról tett bejelentést. A földgázt a német társaság RWE Supply & Trading nevű cége juttatja el Ukrajnába Lengyelországon keresztül, és a Naftogaz állami vállalatnak adja el az európai nagykereskedelmi piacon jellemző áron. A szállítást egy 2012-ben megkötött, öt évre szóló keretmegállapodás alapján kezdik el. A szerződés szerint az RWE évente 10 milliárd köbmétert földgázt adhat el a Naftogaznak, ami az évente átlagosan 55 milliárd köbmétert kitevő ukrajnai gázfogyasztás mintegy 18 százaléka. Az RWE tavaly a megállapodás révén 1 milliárd köbméter földgázt adott el a Naftogaznak. Ezt a mennyiséget jelentős mértékben növelhetik, ha sikerül megszervezni a szállítást Szlovákián keresztül is – közölte az RWE. Ukrajna eddig több mint 50 százalékban orosz forrásból fedezte földgázszükségletét, és 1,68 milliárd dollárral tartozik a tavaly és az idén vásárolt gáz árából. Az ukrán fél keddig, április 15-ig kért haladékot a tartozás megfizetésére.


Putyin: Veszélyben az európai gázszolgáltatás

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz földgáz európai vásárlóinak az előző héten megküldött levelében azt írta, hogy a kiegyenlítetlen ukrán gázszámla az európai szállítások biztonságát fenyegeti, mert Ukrajna a területén áthaladó vezeték megcsapolásával pótolhatja a hiányt, ha Oroszország leállítja az Ukrajnának szánt szállításokat. Az ukrán kormány a napokban azt közölte, hogy szállítási szerződést kíván kötni német és francia gázszolgáltató vállalatokkal. Jurij Prodan energiaügyi miniszter pénteken a kijevi parlamentben elmondta, hogy egy francia vállalattal és az RWE-vel terveznek gázszállítási megállapodást. Az európai szolgáltatók az Oroszországtól vásárolt gázt vezetnék vissza Ukrajnába a meglévő gázvezetéken keresztül – mondta a miniszter. Az RWE keddi közleménye szerint az Ukrajnának szánt földgáz az EU-ból, Norvégiából és Oroszországból származik.


Lavrov: Kössz, Kína!

Oroszország hálás, hogy Kína tárgyilagos álláspontot képvisel az ukrán eseményekkel kapcsolatban - jelentette ki kedden Pekingben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki „bűnösnek” nevezte az ukrán hatóságoknak azt a parancsát, hogy harckocsikat vezényeltek az oroszbarát felkelők ellen Kelet-Ukrajnában. Lavrov szerint megengedhetetlen, hogy Ukrajnában erőt alkalmazzanak a helyzet rendezésére. A válság rendezésének kulcsa az alkotmány valódi reformjának kezdete kell, hogy legyen – mondta, majd hozzátette, kivétel nélkül figyelembe kell venni az összes ukrán régió érdekeit. Úgy vélekedett, elfogadhatatlan Kijev azon törekvése, hogy az ENSZ-t bevonja az Ukrajna dél-keleti részén folyó „jogsértő tevékenységbe”. Az ukrán fél az ENSZ-t szeretné bevonni az ott folyó jogellenes tevékenységbe, hogy igazolja saját „agresszív elgondolásait”, miközben Oroszországot vádolja az ottani történésekkel - mondta az orosz külügyi tárca vezetője, de azt nem fejtette ki, hogy mit ért jogsértő tevékenységen. Mint mondta, az ukrán vezetés megtagadja saját népétől a jogot arra, hogy kifejtse véleményét, és tiltakozzon a jogtalanság ellen. „Bűnös” az ukrán hatóságoknak az a parancsa is, hogy harckocsikat vezényeltek az oroszbarát felkelők ellen Kelet-Ukrajnában, ami zsákutcába juttathatja a csütörtökre tervezett genfi tárgyalásokat. Kiemelte, hogy „nem lehet harckocsikat küldeni, s azzal egy időben párbeszédet folytatni”. Elfogadhatatlan, hogy az államcsínyt követően kinevezett kijevi kormány erőszakot alkalmazzon ukrán polgárok ellen az ország délkeleti részén. Lavrov cáfolta, hogy meghekkelnék a genfi, négyoldalú béketárgyalásokat, amelyet Oroszország, az Egyesült Államok, az Európai Unió, és Ukrajna részvételével szerveznek.