Ukrajna: nem nyugszanak a fegyverek

Fotó: MTI/AP/Ukrán rendkívüli helyz / -------------------

-

Németország, Oroszország, Franciaország és Ukrajna az újabb harci cselekmények ellenére továbbra is kelet-ukrajnai konfliktus politikai megoldására törekszik - közölte a négy ország állam- és kormányfőjének telefonos megbeszéléséről beszámolva keddre virradó éjjel a német kormány egy szóvivője.


A négyoldalú, úgynevezett normandiai formátumban lezajlott hétfő esti megbeszélésen Angela Merkel német kancellár, valamint Francois Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozták, mennyire fontosnak tartják a fegyvernyugvás szigorú betartását.

A felek szorgalmazták a fogolycserék folytatását is - közölte a szóvivő. Emellett aggodalmukat fejezték ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziójának tagjait érő újabb fenyegetések miatt. Reményüket fejezték, ki, hogy a közelgő francia elnökválasztások után is folytatni tudják négyoldalú tárgyalásaikat az ukrajnai konfliktus politikai rendezésének elősegítéséről.

Az április 1-jén életbe lépett legújabb kelet-ukrajnai tűzszünetről a fegyveres konfliktus rendezésére létrejött - Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló - összekötő csoport március végi minszki találkozóján született megállapodás.

Az elmúlt héten, a húsvéti ünnepekre tekintettel megkötött fegyvernyugvás ellenére, meghalt egy ukrán katona a donyecki szakadárokkal vívott harcokban. A szemben álló felek szerdán, a fehérorosz fővárosban, Minszkben folytatott tárgyalásaikon ismét azt ígérték, hogy tartják magukat az április elején életbe lépett tűzszünethez. A Krím félsziget orosz annektálása nyomán, 2014 márciusában kirobbant háborús konfliktusban ENSZ-adatok szerint máig mintegy tízezer ember halt meg. A 2015-ben jóváhagyott béketervből azonban eddig semmi sem valósult meg.