Ukrajna: lejárt az ultimátum, bevetik az ukrán hadsereget

Fotó: Europress/AFP/Alexander Khudoteply / Europress/AFP/Alexander Khudoteply

-

Lejárt a határidő, mégsem tették le a fegyvert a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban az oroszpárti aktivisták, emiatt megkezdődik a terrorellenes művelet a hadsereg bevetésével. Az ukrán konfliktusban diplomáciai fronton, az ENSZ BT ülésén sem volt áttörés.


20:11

Washington megerősítette, hogy Kijevben járt a CIA igazgatója

Dániel Vigh

A Fehér Ház szóvivője megerősítette azokat az orosz sajtóértesüléseket, miszerint Kijevben járt a hét végén John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója.  Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője közölte, hogy Brennan egy európai körút folyamán fordult meg az ukrán fővárosban. Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnök az utóbbi napokban azzal vádolta meg a CIA-t, hogy az erő alkalmazására bátorította a kijevi vezetést. Ezt az ügynökség a maga részéről cáfolta.


20:06

Ausztriában vizsgálatot indítottak Janukovicshoz közeli emberek ellen

Dániel Vigh

Vizsgálatot indított az osztrák ügyészség Viktor Janukovics leváltott ukrán elnök közvetlen környezetéhez tartozó emberek ellen - közölte az igazságügyi minisztérium az érintettek nevének és tisztségének megnevezése nélkül. Az osztrák szaktárca a liberális parlamenti képviselők kérdésére reagált bejelentésével. Wolfgang Brandstetter igazságügy-miniszter elmondta, hogy az említett körökben az osztrák bűnügyi rendőrség (BKA) az év eleje óta vizsgálódik pénzmosás és más bűncselekmények gyanúja miatt. A tájékoztatásból kiderült az is, hogy az ügyben az osztrák igazságügyi minisztérium az ukrán főügyészséghez fordult. Osztrák sajtóértesülések szerint a február 22-én megbuktatott ukrán elnök, Viktor Janukovics környezetében többeknek, köztük Mikola Azarov volt ukrán kormányfőnek és Andrij Kljujevnek, az ukrán elnöki hivatal volt vezetőjének is vannak bécsi kapcsolatai. A Janukovics mellett meggazdagodott ukrán oligarchák által pénzügyi menedéknek tekintett Ausztria már február végén - az európai uniós (EU) szankciók kihirdetése előtt - befagyasztotta 18 olyan ember vagyonát, aki a volt ukrán elnök közvetlen környezetéhez tartozik.


19:31

A Donyecki körzetben több bank felfüggesztette a munkát

Dániel Vigh

A Donyecki körzetben több ukrajnai központú bank fiókja felfüggesztette a munkát ma, míg az orosz bankok fiókjainak a működésében nem volt fennakadás. Nem nyitott ki  ma az osztrák Raiffeisen Bank ukrajnai leánycégének öt fiókja a térségben, mint ahogy három másik kijevi központú bank több fiókja sem. A Platinum Bank például az ügyfelek és a fiókokban dolgozók biztonsága érdekében hozott kényszerű intézkedéssel indokolta érdekeltségeinek ideiglenes bezárását. A térségben jelen lévő három orosz bank, köztük a Szberbank (Sberbank) valamennyi fiókja nyitva volt ma.


19:12

Washington szerint orosz provokáció érte a Fekete-tengeren hajózó rombolóját

Dániel Vigh

A Pentagon szóvivője szerint egy Szu-24-es vadászbombázó a hét végén tizenkét alkalommal repült át alacsony magasságban az amerikai romboló felett, amely nemzetközi vizeken járőrözött. Az AP hírügynökség forrásai szerint a gép 150 méteres tengerszint feletti magasságban, az amerikai hajótól mintegy 900 méterre körözött másfél órán keresztül. Ezt a hajó parancsnoka provokációnak és a nemzetközi joggal ellentétesnek ítélte, ezért több figyelmeztetést adott le. Az AP név nélküli védelmi forrása ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a vadászbombázó látszólag nem volt felfegyverezve, és alapvetően nem állt fent a veszélye annak, hogy összeütközzön a rombolóval. A Donald Cookot egy orosz fregatt is követte fekete-tengeri járőrözése során, amely bár nem közelítette meg veszélyes módon, végig látótávolságon belül maradt.  


17:38

Fegyveres szakadárok elfoglaltak egy katonai repülőteret Kelet-Ukrajnában

Dániel Vigh

Fegyveres szakadárok elfoglalták hétfőn a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Szlovjanszk településen a helyi katonai repülőteret. A szeparatisták közlése szerint a reptér elfoglalásával azt igyekeznek megakadályozni, hogy rendvédelmi egységek érkezzenek a városba Kijevből. Helyszíni jelentések szerint a településen jelzés nélküli egyenruhát viselő katonák jelentek meg, akiket Ukrajnában egyenruhájuk színéről a Krím orosz megszállása óta "zöld emberkékként" szoktak a médiában emlegetni. Hajlandók voltak beszédbe elegyedni az újságírókkal. Azt mondták magukról, hogy a Krím félszigetről érkeztek, és ukránok.


17:11

Turcsinov aláírta a "terrorellenes művelet" megkezdéséről szóló rendeletet

Dániel Vigh

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő aláírta a kelet-ukrajnai "terrorellenes művelet" megkezdéséről szóló rendeletet - jelentette be az elnök sajtószolgálata. A nemzetbiztonsági és védelmi tanács előző nap határozott úgy, hogy a fegyveres erők bevonásával átfogó terrorellenes hadműveletet kell végrehajtani Kelet-Ukrajnában. A művelet célja a terrorista fenyegetés leküzdése, illetve Ukrajna területi intergritásának megőrzése - hangsúlyozta rendeletében Turcsinov. Az elnöki rendelet a közzététel napján, azaz ma életbe is lép.


16:06

Turcsinov az ENSZ, az oroszpárti szakadárok pedig Putyin segítségét kérték

Dániel Vigh

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő azt kért,, hogy az ENSZ nyújtson segítséget a "keleti terrorellenes akcióhoz" Ukrajna keleti részében, ahol az oroszbarát felkelők az utóbbi napokban több épületet is elfoglaltak. Az államfői hivatal internetes oldalán olvasható közleménye szerint az elnök Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetése folyamán azt mondta: Ukrajnának nincs kifogása az ellen, hogy a világszervezet békefenntartóival együtt hajtsanak végre terroristaellenes műveletet Kelet-Ukrajnában. Ez esetben Turcsinov szerint az ENSZ szakértői és megfigyelői maguk erősíthetnék meg akcióik legitimitását és helyességét. - - Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatását kérte az oroszpárti szakadárok vezetője a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban."Arra kérjük Oroszországot, hogy védjen meg bennünket, és ne engedje, hogy népirtás történjen a Donyec-medencében. Arra kérjük Putyin elnököt, hogy segítsen nekünk" - mondta Vjacseszlav Ponomarjov, a szlovjanszki városháza feletti ellenőrzést korábban átvevő aktivisták vezetője.

15:45

Az EU külügyminiszteri tanácsa pénzügyi támogatást hagyott jóvá Ukrajnának

Dániel Vigh

Az Európai Unió külügyminisztereinek tanácsa hétfői ülésén arról döntött, hogy 1 milliárd euró pénzügyi támogatás ajánlanak fel Kijevnek, és november elsejéig eltörlik az Ukrajnából származó termékek vámtarifáit. A szerkezeti reformok végrehajtását célzó 1 milliárd euró, csakúgy, mint a már korábban jóváhagyott 650 millió euró folyósítása attól függ, hogy Kijev miként hajtja végre a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött gazdaságátalakítási megállapodást. Az EU-hitel maximum 15 évre szól. Brüsszel és Kijev március 21-én írta alá az EU-ukrán társulási megállapodás politikai részét.


15:03

A román elnök folyamatos amerikai jelenlétre számít a Fekete-tengeren

Dániel Vigh

Folyamatos lesz az amerikai katonai jelenlét a Fekete-tengeren: amikor befejeződik a Donald Cook romboló küldetése, egy amerikai fregatt érkezik a térségbe - közölte Traian Basescu román államfő, miután látogatást tett a fekete-tengeri konstancai (Constanta) kikötőben tartózkodó amerikai romboló fedélzetén. A Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépekkel és Aegis rakétavédelmi rendszerrel is felfegyverzett hadihajó ma kötött ki, és csütörtökig marad a konstancai kikötőben. Az ukrán válságra utalva a román elnök kijelentette: az amerikai flotta hajóinak jelenléte a Fekete-tengeren a NATO szolidaritását hivatott bizonyítani olyan körülmények közt, amikor egyes tagországai biztonsági kockázatokkal szembesülnek. Basescu, aki politikai karrierje előtt a román kereskedelmi flotta hajóskapitánya volt, elismerően beszélt az amerikai romboló "rendkívüli" katonai erejéről.


14:05

„Észhez kell téríteni Moszkvát!”

Ezt mondta Didier Reynders belga külügyminiszter. „Ha ehhez újabb szankciók kellenek, hát legyen. Meg kell mutatnunk, hogy határozottak vagyunk, hogy Ukrajnának lehetővé kell tenni, hogy a saját útját járja” - szögezte le Reynders. A többi uniós külügyminiszter is amellett foglalt állást, hogy az oroszoknak tiszteletben kell tartaniuk Ukrajna szuverenitását, fel kell hagyniuk a szeparapisták támogatásával, és vissza kell vonulniuk az ukrán határtól. Didier Reynders belga (b) és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter beszélget az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozásán Luxembourgban Didier Reynders belga (b) és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter beszélget az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozásán Luxembourgban

13:46

Horlivka a szeparapisták kezén


13:22

A horlivkaiak a donyecki köztársaságért

Donyecki köztársaságot akarnak a horlivkai rendőrségfoglalók egy Twitter-bejegyzés szerint. Az államalakulatot már a kelet-ukrajnai zavargások kezdetén kikiáltották az oroszok lakta városokban. Ukrajna donyecki régiója az Azovi-tengerrel és Oroszországgal határos két megyét jelenti. Map_of_Ukraine_political_simple_DonbassForrás: Wikipédia A Guardian viszont arról ír, hogy a horlivkaiak a „Népszavazás!” és „Oroszország!” jelszavakat kiabálják. A rendőrség ebben a városban is és másutt is átállt az oroszbarát szeparapisták oldalára.  

12:49

Szlovjanszkban még nem kezdődött meg a terrorellenes művelet

A Guardian tudósítója így írja le a jelenlegi szlovjanszki helyezetet: „Viszonylagos nyugalom van a városban, de a feszültség érezhető. A helyiek aggódnak, hogy az ukrán csapatok, ígéretüknek megfelelően, bevonulnak Szlovjanszkba. De pillanatnyilag nincs jele annak, hogy az ukrán hadsereg bármit is tenne. Az utóbbi két napban lehetett katonai helikoptert látni, de szárazföldi alakulatokat nem. A városból ki- és bevezető utakon ellenőrző pontok állnak, a boltok többsége zárva tart, de némelyik kinyitott. A fegyveresek tartózkodnak az (elfoglalt) rendőrségi épület előtt, a városházánál pedig magukat kozákoknak nevező csoportok. Utóbbiak nem orosz katonák, de kalasnyikovok vannak a kezükben, és profiknak tűnnek. A lakosság fél, de az ukrán csapatok sehol sem láthatók.”


12:41

William Hague Oroszországot vádolja

Durvának, szándékosnak és előre eltervezettnek nevezte Oroszország Ukrajnával kapcsolatos magatartását William Hague. A brit külügyminiszter a Guardian szerint azonnali, határozott és egységes választ követelt. Hague újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben.


12:24

Lavrov kifakadt

Az orosz külügyminiszter magyarázatot vár a CIA igazgatójának állítólagos kijevi látogatására. Szergej Lavrov mindeközben azt hangoztatta moszkvai tájékoztatóján, hogy sem az orosz katonai hírszerzés, sem az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat ügynökei nem tartózkodnak Ukrajnában. Lavrov odaszólt a Nyugatnak is: „Emlékezhetünk arra, hogy a Majdanon történt erőszakot, ami halottak tucatjaival járt, demokráciának minősítették, míg a délkeleten jelenleg folyó békés tüntetéseket illetően erőszakról beszélnek”.


12:16

Kramatorszkban is elfoglalták a városházát az oroszbarát fegyveresek

Ukrajna, Ukrán válság - Kramatorszk

-


12:03

Horlivka is beállt a sorba

Az RT.com beszámolója szerint a szintén kelet-ukrajnai Horlivkában is ostromolják a rendőrség épületét. A hatóságok kilátásba helyezték, hogy fegyvert használnak a megmozdulás elfojtására. A mintegy 250 ezer fős városban több száz ember ostromolja a rendőrséget, állítólag könnygázgránátot már bevetettek ellenük.


11:52

Az összecsapások helyszínei Kelet-Ukrajnában

ukrajna_harcok

11:49

Nem lesz rendkívüli állapot Kelet-Ukrajnában

A kijevi kormányzat azért nem vezet be rendkívüli állapotot Kelet-Ukrajnában, mert akkor le kellene állítani az elnökválasztási kampányt. Ezt Viktorija Szjumar, a nemzetbiztonsági és védelmi hivatal helyettes vezetője közölte. Ha a kelet-ukrajnai térségben leállítanák a választási kampányt, azzal megkérdőjeleződne a május 25-re kiírt államfőválasztás legitimitása – érvelt Szjumar. Emellett szerinte a rendkívüli állapot nem nyújtana semmilyen előnyt a rendvédelmi szerveknek az épületfoglaló oroszbarát szakadárokkal szemben, hiszen a kijárási tilalom biztosítása erőket vonna el a rendőrségtől, akadályozva őket ezzel abban, hogy el tudják látni feladataikat a „terroristaellenes műveletekben”.


11:41

Turcsinov nem zár ki népszavazást a föderalizációról

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő nem zárja ki azt, hogy Ukrajnában a május végi elnökválasztással egy időben népszavazást tartsanak az ország föderalizációjáról. A politikus erről a parlamenti frakcióvezetők és bizottsági elnökök tanácskozásán beszélt. Meggyőződését fejezte ki, hogy egy ilyen referendumon az ukránok többsége „az oszthatatlan, független, demokratikus és egységes Ukrajnára” fogja adni a szavazatát.


08:59

Olekszandr Turcsinov ukrán ideiglenes államfő hétfő reggel 8 óráig adott haladékot az oroszbarát szeparatistáknak, hogy letegyék a fegyvert a kelet-ukrajnai városokban. A határidő eredménytelenül járt le, emiatt kezdetét veszi a terrorellenes művelet a hadsereg bevetésével Kelet-Ukrajnában, és hamarosan stabilizálódik a helyzet a Donyec-medencében – jelentette be hétfőn Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő. A Reuters helyszíni riportot közölt Szlovjanszkból, ahol vasárnap egy ember életét vesztette a rendőrök és a szeparatisták közötti lövöldözésben. A beszámoló szerint a 120 ezres városban az oroszbarát szeparatisták a rendőrség és a biztonsági szolgálat épületét foglalták el; a rendőrség előtt mintegy 40, a szeparatisták pártján álló demonstráló melegszik olajoshordóban gyújtott tűznél. Az épület bejáratát elbarikádozták, és semmi jele nincs annak, hogy a fegyveresek eleget tettek volna Turcsinov felhívásának. A homlokzaton a határidő lejártával is orosz zászló lobogott. A városban zárva tartanak az iskolák, a szülőknek azt tanácsolták, gyerekeik maradjanak otthon. A Reuters megszólaltatott egy banki alkalmazottat, aki elmondta: tanár feleségét felhívták a városi hivataltól, és azt mondták neki, elmarad a tanítás az iskolájában.  


06:51


06:43

Az ENSZ BT helyi idő szerint vasárnap este 8 órakor (közép-európai idő szerint éjjel 2-kor) kezdődő ülése előtt az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője, Valentin Nalivajcsenko kijelentette, elegendő információjuk van azokról az orosz titkosszolgálatok által előkészített nagyszabású cselekményekről, amelyek az ukrajnai belpolitikai helyzet szétzilálását célozzák. Kijev ezzel megismételte azt az állítását, mely szerint az orosz titkosszolgálatok állnak a kelet-ukrajnai események hátterében. Nalivajcsenko szerint az Ukrajna keleti részén most kialakult helyzetet éveken át készítették elő a helyi alvilág és az orosz titkosszolgálatok bevonásával. Kitért arra is, hogy a jelenleg zajló zavargásokban közvetlenül részt vesznek a Viktor Janukovics volt elnök által vezetett Régiók Pártjának és az Ukrán Kommunista Pártnak a politikusai. Janukovics viszont azt állítja, a CIA áll az ukrán kormány ultimátuma mögött. A CIA hamisnak nevezte a megbuktatott ukrán elnök állítását. Az Ukrajnával kapcsolatos vasárnapi hírfolyamunkat itt láthatja.


06:36

Előzőleg nem volt áttörés az ENSZ BT ülésén, amely az ukrajnai konfliktussal foglalkozott. A tanácskozás Oroszország kérésére ült össze, Turcsinov ultimátumát követően. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet sürgette a nyugati államok vezetőit, hogy vessék latba befolyásukat a kijevi vezetésnél az erőszak alkalmazása ellen. A diplomata szerint teljes egészében a Nyugaté a felelősség, hogy megakadályozzon egy polgárháborús vérontást Ukrajnában. Jurij Szergejev ukrán ENSZ-nagykövet azt hangsúlyozta, hogy hazája ellen egy Oroszországból irányított terrorista művelet folyik, amit kormánya nem nézhet tétlenül. Ukrajna képviselője a maga részéről azt sürgette, hogy valaki  szólítsa fel Moszkvát az ország keleti részén folytatott „háború” leállítására, amely nem az ukránok között folyik. Szergejev azt javasolta, hogy az orosz vezetés lépjen érintkezésbe a kelet-ukrajnai kormányzati épületeket elfoglaló ügynökeivel, és utasítsa őket: éljenek a Turcsinov-féle ultimátumban felajánlott büntetlenséggel, és tegyék le a fegyvert. Lyall Grant brit ENSZ-nagykövet óva intette Oroszországot attól, hogy a kelet-ukrajnai eseményeket további katonai eszkalációra használja fel a térségben. Az amerikai Samantha Power kétségbe vonta Oroszország szavahihetőségét; szerinte a moszkvai állításokkal ellentétben a kelet-ukrajnai városokban nem tiltakozó tüntetések, hanem professzionális és összehangolt katonai műveletek zajlanak.