Ukrajna: folynak a harcok, a Krím lehet a lázadók célja

Fotó: MTI/MTVA / Jevgenyij Maloletk

-

Egy ukrán katona meghalt az ország szakadárok kezén lévő keleti részében, ahol a kormányerők állítása szerint aknavetővel lövik őket a donyecki repülőtér és Mariupol stratégiai fontosságú kikötőváros közelében.


Egy katona meghalt, négy társa megsebesült – jelentette be szerda reggel Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségének szóvivője. A hadsereg közleménye szerint állásait 120 milliméteres aknavetővel lőtték szerdára virradóra Pitszkij, Opitne és Avgyijivka falvak térségében, nem messze a rommá lőtt donyecki repülőtértől, ahol hónapokon át elkeseredett harcok dúltak, mielőtt a létesítmény a lázadók kezére került volna.


A február 12-én Minszkben aláírt fegyverszüneti megállapodás értelmében a 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyvereket vissza kell vonni a frontvonaltól. Lövéseket észleltek az Azovi-tenger partján fekvő, a konfliktusövezetben az utolsó kijevi ellenőrzés alatt lévő nagyváros, Mariupol közelében található Csermalik és Sirokine falvak térségében is.

A Mariupol térségében a kormányerők oldalán harcoló Azov önkéntes zászlóalj közlése szerint a szakadárok 120 milliméteres aknavetőket vetettek be a Mariupoltól 10 kilométerre fekvő Sirokinénél, ahol az utóbbi napokban nem szűnnek a harcok a kormányerők és a szakadárok között.

Mariupol bevétele fontos állomása lenne a tavaly márciusban Moszkva által bekebelezett dél-ukrajnai Krím félsziget és Oroszország közötti szárazföldi összeköttetés megteremtésének. Petro Porosenko ukrán elnök a héten megerősítette, hogy ukrán részről a konfliktusövezetből kivonták a nehézfegyverek nagy részét.

Andrij Liszenko, az ukrán "terrorellenes" hadművelet parancsnokságának szóvivője az ukrán Ötös tévécsatornának nyilatkozva azt állította, hogy Donyeck megyében mintegy 12 ezer, az Oroszországi Föderációból érkezett zsoldos harcol a szakadárok oldalán. Vannak köztük olyanok is, akiket a helyiek közül toboroztak, olykor "erőszakkal" - tette hozzá.

Az amerikai védelmi minisztérium korábban ugyancsak azt közölte, hogy Oroszország mintegy 12 ezer katonával támogatja a kelet-ukrajnai szakadárokat.