Ukrajna egy technozenekart is ellenségének tekint

Fotó: MTI/EPA / Jurij Kocsetkov

-

A németek felléptek egy krími fesztiválon.


Eljárást indított az ukrán ügyészség a Scooter német technozenekar tagjai ellen, mert felléptek egy fesztiválon az Oroszország által elcsatolt Krímben – mondta Ukrajna berlini nagykövete. Andrij Melnik szerint a zenekar súlyos jogi következményekre számíthat.

Ez nem csak botrányos, hanem bűncselekmény – mondta Melnik. "Ez nem valami apró kihágás, hanem egy súlyos bűntett, melynek következményei lesznek."

A Scooter a Szevasztopolhoz tartozó Balaklavában lépett fel a ZBFest fesztiválon. H.P. Baxter, a zenekar frontembere korábban azt mondta: zenélni mennek a Krím félszigetre, nem politizálni. Az ellenük indult eljárást egyelőre nem kommentálták.

Kijev rendszerint kitiltja Ukrajnából azokat, akik jogellenesen látogatnak el Krímbe. A területet a nemzetközi közösség továbbra is Ukrajna részének tekinti, s elcsatolását nem ismeri el. Kijev előre figyelmeztette a zenekart, hogy a fellépésért Ukrajnában akár nyolcéves börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

A Krím elcsatolása miatt az EU szankciókat vezetett be a Krímmel szemben. Uniós állampolgárok szinte semmilyen üzleti tevékenységet nem folytathatnak a félszigeten, ezért a Scooter még Németországban is számíthat következményekre.