Ukrajna bekérette a kijevi magyar nagykövetet

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

A lengyelek megmondták, hogy nem fog tetszeni Ukrajnának Orbán beiktatási beszéde. Így is lett.


Nemcsak Donald Tusk lengyel miniszterelnököt, hanem az ukrán külügyminisztériumot is aggasztják azok a kijelentések, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök tett beiktatási beszédében. Orbán a határon túli magyar kisebbség autonómiájának és kettős állampolgárságának szükségességéről beszélt szombaton, ezért bekérették a külügyminisztériumba Magyarország kijevi nagykövetét – jelentette ki az Interfax-Ukrajina hírügynökség jelentése szerint Jevhen Perebijnisz külügyi szóvivő keddi kijevi sajtótájékoztatóján. Perebijnisz hangoztatta, hogy a magyar miniszterelnök által tett kijelentések a magyar kisebbség autonómiájáról és kettős állampolgárságáról ellentétesek az ukrán jogszabályokkal. Elmondta:

„Ezek a kijelentések mind olyan megnyilvánulások, amelyek nem segítik az ukrajnai válság eszkalálódásának megállítását és a helyzet stabilizálását, aggodalmat keltenek bennünk”.
Az ukrán külügyi tárca felszólította magyar partnereit, hogy „megfontoltan” álljanak hozzá az olyan érzékeny kérdésekhez, mint a nemzetiségpolitika. Ugyanakkor kedvezően fogadta az ukrán fél a magyar külügyminisztérium március 28-ai közleményét, amelyben a magyar tárca elítélte a Jobbik e témában elhangzott „provokatív” nyilatkozatait. A magyar Külügyminisztérium az MTI-nek megerősítette, hogy az ukrán külügyi tárca behívatta a kijevi magyar nagykövetet.
„A magyar pozíció világos, és a nagykövet ezt elmondta”
– tette hozzá Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője.


Basescu is kiakadt

A román államfőnek sem tetszett Orbán szombati beiktatási beszéde – számolt be Traian Basescu szavairól az Új Magyar Szó Online.
„Orbán Viktornak van ez a retorikája, de senki nem veszi figyelembe”
– reagált Traian Basescu a Digi 24 hírtelevízióban vasárnap este sugárzott interjúban. Szerinte emiatt nem is veszélyes a magyar kormányfő Romániára nézve. A román elnök ugyanakkor elismerte: Orbán autonómia-párti diskurzusa
„visszhangra talál a romániai magyar kisebbség egy részében is, (... de) Orbán Viktor nem tehet semmit azon túl, hogy interjúkat ad a tévében vagy a rádióban”.