Ukrajna: az oroszok reménykednek a megállapodásban

Fotó: SPUTNIK / MIKHAIL KLIMENTYEV

-

Nem reménytelen Kurt Volker, az amerikai külügymisztérium ukrajnai különmegbízottja és Vlagyiszlav Szurkov orosz elnöki tanácsadó legutóbbi találkozójának eredménye - vélekedett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 állami tévécsatornán vasárnap róla bemutatott portréfilmben.


Volker és Szurkov - egy minszki és egy belgrádi forduló után - január 26-án Dubajban harmadszor találkozott egymással. Volker a dubaji megbeszélésen olyan tervet terjesztett elő, amely a konfliktus megoldását célzó minszki megállapodás politikai részének végrehajtásához kötné ENSZ-misszió telepítését Ukrajnában. Korábban Moszkva ezt a követelményt támasztotta a kéksapkásoknak a konfliktusövezetbe vezénylésével kapcsolatban.

Lavrov a tévéműsorban kijelentette, hogy egy sor európai ország, ha nem is nyilvánosan, de nem ért egyet azzal, hogy az Egyesült Államok fegyverrel lássa el Ukrajnát, és maga sem akar csatlakozni a szállításokhoz. Úgy vélekedett, Nyugaton megerősödött az a vélemény, hogy Petro Porosenkót "észhez kell téríteni" a nemzeti kisebbségek nyelvét "diszkrimináló" oktatási törvénnyel a Donyec-medence reintegrációjáról rendelkező, "provokatív" - az ukrán elnök aláírása által még nem szentesített - törvénytervezettel kapcsolatban.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Oroszország miért nem ismeri el Donyecket és Luhanszkot, a miniszter azt mondta, hogy Moszkva tartja a szavát az ENSZ BT által is jóváhagyott, senki által el nem törölt minszki megállapodások végrehajtásában.

"Aki megteszi az első lépést a minszki megállapodások lerombolása felé, az hatalmas hibát követ el" - hangsúlyozta a reintegrációs törvénytervezettel kapcsolatban.

Szavai szerint Európa óvatos figyelemmel követi az Ukrajnában zajló folyamatokat, különösen ami "a radikálisok és a neonácik befolyásának meredek erősödését illeti".

Az orosz diplomácia vezetője egyebek között megjegyezte, hogy a Moszkvában tárgyaló külföldi vendégek a hivatalos ebéd közben nem utasítják el, hogy megízleljék a krími borokat.

Lavrov az Orosz Olimpiai Bizottságnak és számos orosz versenyzőnek a phjoncshangi téli játéktól való - központilag szervezett doppinghasználatra hivatkozó vagy indoklás nélkül maradt - eltiltásáról is nyilatkozott. A tárcavezető hangot adott meggyőződésének, hogy Egyesült Államoknak a világ sportjában betöltött vezető szerepe megőrzése érdekében "félre kell tolnia" az orosz sportolókat.

"Ezt rosszhiszemű konkurenciának tartom, mert az amerikaiak a jelek szerint becsületes sportküzdelemben már nem képesek minket legyőzni" - mondta.