Ukrajna: a tüntetők a kormány nyomában lesznek

Fotó: Fotó: MTI/Bugány János / Béla Fotós

Kedden dönt az ukrán ellenzék arról, hogy bojkottálja-e a parlament munkáját. Ha a kormánypárti képviselők és támogatóik máshol tartanak ülést, a tüntetők a nyomukba erednek.


Kedd reggel dönti el az ellenzék, hogy bojkottálja-e a parlament munkáját. Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt vezetője közölte, az ellenzéki képviselőcsoportok vezetői nem vettek részt hétfőn a frakciók közötti egyeztetésen, mert nem látták értelmét a "puszta szócséplésnek". Ha a kormányzó Régiók Pártja és az őket támogató kommunisták máshol tartanak "titkos ülést",  kizárva arról az ellenzéket, és alkotmányellenes módon nekik tetsző jogszabályokat fogadnak el, akkor nemcsak az ellenzéki képviselők, hanem az ellenzéki tüntetők is  nyomukba erednek - ígérte Tyahnibok. Szintén az ukrán belpolitikai helyzet fejleménye, hogy a házelnök közölte, a kabinet menesztéséről legkorábban a jövő februárban kezdődő ülésszakon hozhatnak döntést. E hírnek azért van jelentősége, mert ukrán lapértesülések szerint az ellenzék ismét megpróbálja a parlamentben megbuktatni a kormányt. A bizalmi szavazás kezdeményezéséhez legalább 150 aláírás szükséges, de állítólag már több mint 200 összegyűlt, mivel az eddig a kormány mellett álló kommunisták is szembefordultak az Azarov vezette kabinettel. Közben a kormányzó Régiók Pártja a kormány átalakítását kérte Mikola Azarov miniszterelnöktől. Úgy tudni, Viktor Janukovics elnök a közeli napokban meneszteni készül a gazdaságfejlesztési, az iparpolitikai, valamint a külügyminisztert, amiért nem tájékoztatták időben a kabinetet az EU-társulás kockázatairól. A belügyi tárca vezetőjének leváltása hivatalos nyilatkozatok szerint nem merült fel.


Oroszország kész hitelt adni Ukrajnának

Oroszország megerősítette azt a korábbi értesülést, hogy kész hiteleket adni Ukrajnának, miután az Európai Unió kijelentette, leállították a társulásról szóló tárgyalásokat Kijevvel.

„Nem zárom ki a lehetőséget, ha érkezik egy kérés, hitelt fogunk biztosítani Ukrajna számára”- közölte Andrei Belousov, Vlagyimir Putyin elnök vezető gazdasági tanácsadója. Az orosz politikus elmondta, az erről és egy szorosabb gazdasági együttműködésről szóló egyezményt feltehetőleg holnap írnak alá az orosz és az ukrán felek.

A szerződésben szinte biztosan hangsúlyos pont lesz a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése, amely Oroszországból szállítana üzemanyagot nyugatra, szemben az EU által favorizált Nabuccoval. Szakértők szerint Kijev és Brüsszel elhidegülésének hátterében is a gázvezetékek körül kialakult huzavona lehet.

Kijevben több hete tartanak a tüntetések, mert az ellenzék utcára vonult azt követően, hogy Janukovics elnök bejelentette, országa nem tárgyal az EU-val való társulási szerződésről. Több ezren vannak a kijevi Felszabadulási téren, akik azt kérik kormányuktól, hogy az vegye fel újra a kapcsolatot Brüsszellel.