Ukrajna: a szélsőjobb egy százalék alatt, tarolt az Ütés

Fotó: RIA Novosti / Mikhail Voskresenskiy / RIA Novosti / Mikhail Voskresenskiy

-

Az Ütés Párt színeiben induló Petro Porosenko nyerte az elnökválasztást, pártjának elnöke, Vitalij Klicsko pedig megszerezte a kijevi polgármesteri posztot az előzetes eredmények szerint.


Kelet-Ukrajnában ugyan csak a szavazóhelyiségek 20 százaléka nyitott ki, a választóknak így is mintegy 60 százaléka az urnákhoz járult az elnökválasztás napján – érvényesnek tekinthető a vasárnap megtartott szavazás. Az előzetes eredmények szerint a győztes Petro Porosenko lett a szavazatok 55,9 százalékával. Porosenko győzelmi beszédében azt ígérte, elsőként a kelet-ukrajnai bányavárosba, Donbaszba látogat, hogy „véget vessen a háborúnak, káosznak”. Porosenko – aki még az idén parlamenti választásokat akar – jelezte, hogy soha nem fogja elismerni a „Krím megszállását”, kiemelt fontosságúnak tartja Ukrajna területi egységét és szuverenitását. A kijevi polgármester-választás előzetes eredménye szerint VItalij Klicsko lesz az ukrán főváros polgármestere - közölte Porosenko. Klicsko beszédében a Majdan feloszlatását és a barrikádok eltakarítását kérte a kijeviektől.

Az ország megosztottságát mi sem jelzi jobban, minthogy a 35,5 millió szavazásra jogosult ukránból 5,1 millió, a donyecki és luhanszki térség (más néven a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság) hivalosan még korábban megtagadta a részvételt, arra hivatkozva, hogy nem tekintik magukat Ukrajna részének. Az egymillió lakosú Donyeckben egyetlen szavazóhelyiség sem nyitott ki vasárnap, és Luhanszkban sem ment el senki szavazni. Az atrocitásokról bővebben itt írtunk. A második helyet elérő Julija Timosenko mindössze a szavazatok 12,9 százalékát érte el a három közvéleménykutató felmérései alapján összeállított előzetes adatok alapján. A végeredményre ugyan hétfőig várni kell, ám az már most látszik, hogy a szélsőjobboldali Jobb Szektor kijevi polgármester-jelöltje, Dimitrij Jaros mindössze a szavazatok 1 százalékát szerezte meg, míg a Szabadság Párt jelöltje, Oleg Tjagnibok 1,3 százalékot kapott. Barack Obama amerikai elnök kiemelten gratulált a Kelet-Ukrajna polgárainak, hogy a provokáció és erőszak ellenére is részt vettek az elnökválasztáson. Vlagyimir Putyin együttműködéséről biztosította a választás győztesét, és közölte: tiszteletben tartja az ukrán nép döntését.