Ukrajna: a szakadárok drónokkal támadnak

Fotó: MTI/EPA/ANP / ROBIN VAN LONKHUIJSEN

-

Heves tüzérségi támadásokat hajtottak végre a hétvégén az Oroszország által támogatott szakadárok Ukrajna keleti részén; három ukrán katona esett el, 16-an sebesült meg – közölte vasárnap Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.


A hadműveleti parancsnokság napi közleményében számoltak be arról, hogy előző nap összesen 51-szer nyitottak tüzet a szakadárok az ukrán katonák állásaira. A támadások kiterjedtek a frontvonal teljes szakaszára. 24-szer Donyeck környékét, 22 alkalommal az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol, 5 ízben Luhanszk térségét érte csapás. Az oroszbarát erők támadásaiban a minszki megállapodás által tiltott nehézfegyvereket, azaz 100 milliméteresnél nagyobb aknavetőket is bevetettek.

Továbbra is súlyos a helyzet a Donyeck mellett fekvő Avgyijivka ipari övezetében, ahová a szakadárok az elmúlt 24 óra alatt összesen 104 lövedéket lőttek ki 82, illetve 120 milliméter kaliberű aknavetőkből. A Donyeck és a szakadárok által megszállva tartott Horlivka között fekvő Trojicke településnél lévő katonai állást 152 milliméter kaliberű 2C3-as (Akacija) tüzérségi rendszerrel lőtték a szakadárok, sajtóértesülések szerint a három katona ebben a támadásban vesztette életét.

A térségben állomásozó ukrán katonák a TSZN hírtelevíziónak elmondták, hogy a szakadárok drónokkal derítik fel célpontjaikat. Elmondásuk szerint lényegesen több drónnal rendelkeznek, mint az ukrán hadsereg, pilóta nélküli gépeik az est beállta után folyamatosan cirkálnak a Horlivka és Debalceve közötti frontszakaszon.