Újult erővel támad Irma, a pusztító hurrikán

Fotó: AFP / KEVIN BARRALLON

-

Kuba szigetén pusztít, és Florida felé araszol. Áldozatai most a Josétól tarthatnak.


A kubai meteorológiai intézet szerint az újra ötös erősségű Irma hurrikán partot ért a sziget középső részén, Cayo Romanónál. Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) szerint az ötfokozatú Saffir-Simpson hurrikánskála legmagasabb szintjére besorolt vihar központja hajnalban Miamitől 480 kilométerre délkeletre volt.

Az óránkénti 20 kilométeres sebességgel nyugat-északnyugati irányba haladó orkánt 260 kilométer/órás széllökések kísérik. Kubában csaknem egymillió embert, az ország északi partjain pedig mintegy 10 ezer turistát helyeztek biztonságba érkezése előtt.

A hurrikán az elmúlt napokban a Karibi-szigeteken végzett hatalmas pusztítást, áldozatainak száma legalább 22. Az Irma hatásait a turizmus is megérezheti. A vihar nyomán a tengerszint felett 38 méterrel fekvő Barbuda teljes lakosságát, azaz 1400 embert át kellett telepíteni a szomszédos Antiguára. Barbudát az Irma szinte teljesen letarolta.

Az NHC szerint a hurrikán a Bahamák és Florida felé vonul tovább, ahol a hatóságok több mint hatmillió embert szólítottak fel arra, hogy keressenek menedéket. A hurrikánközpont szerint az érintett térségekben a napokban jelentős mennyiségű csapadék várható.

A Katia hurrikán is partot ért a mexikói Tecolutla közelében. Az előrejelzések szerint az egyes fokozatú hurrikán a nap folyamán gyorsan gyengül majd. A Katiát 120 kilométer/órás széllökések kísérik. A hurrikán áradásokkal és földcsuszamlásokkal járhat, a hegyek lábánál élőket felszólították, hogy készüljenek fel az esetleges kitelepítésre.

Tovább erősödött az Atlanti-óceánon tomboló José hurrikán, amely majdnem elérte az ötös fokozatot, és jelenleg a Leeward-szigetektől 490 kilométerre kelet-délkeletre található. Az Irma pusztítását elszenvedő helyiek attól tartanak, hogy az óránkénti 28 kilométeres sebességgel haladó José is végigsöpörhet a térségen.


Elindult a haditengerészet

Az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót, az Iwo Jima és a New York partraszálló hajókat is mozgósítják, hogy segítséget nyújtsanak ott, ahol a hét végén várhatóan végigsöpör az Irma.

A három hajó már elindult a virginiai Norfolkból, megpróbálják elkerülni a hurrikánt, és egy romboló is csatlakozik majd hozzájuk. A hadihajók egészségügyi segítséget, biztonsági és logisztikai támogatást tudnak majd nyújtani, és légi szállítási kapacitással is hozzájárulhatnak a védekezéshez. A hajókon mintegy harminc helikopter található.

A légierő a dél-karolinai Shaw légibázisról 50 F16-os harci gépet és 100 embert vezényelt át Louisianába, és a hurrikán várható útvonalán fekvő katonai létesítményeket evakuálták. Kötelező kiürítést rendeltek el a tampai MacDill légitámaszponton is, ahol az USA közel-keleti műveleteit irányító parancsnokság, a CENTCOM működik.