Újságírók fordultak az Európa Tanácshoz a lengyel médiatörvény miatt

-

A lengyel közmédia átalakítása veszélybe sodorja a média függetlenségét – ezzel a panasszal fordult négy nemzetközi újságíró-szervezet az Európa Tanácshoz (ET) hétfőn.


Az Európai Uniótól független, 47 tagállamot tömörítő Európa Tanács tájékoztatása szerint a beadványt az Európai Újságíró Szövetség (EFJ), a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ), az Európai Újságírók Szövetsége (AEJ) és a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) közösen jegyzi.


A sajtószabadságot védelmező szervezetek arra figyelmeztettek a strasbourgi székhelyű tanácshoz benyújtott dokumentumban, hogy a törvénymódosítás a lengyel média függetlenségét veszélyezteti. Hangsúlyozták, az új szabályozásnak biztosítania kellene a közmédia függetlenségét, de éppen ennek az ellenkezőjét teszi.

A négy szervezet felszólította a lengyel kormánypártot, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítást, az ugyanis jelentős mértékben megerősítené a közvetlen kormányzati ellenőrzést a közmédia felett, ami „teljes mértékben elfogadhatatlan egy valódi demokráciában".


Ugyancsak hétfőn Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy a brüsszeli szervezet január 13-án „politikai vitát" tart a jogállamiság lengyelországi helyzetének kérdéséről, miután a varsói parlament néhány nappal ezelőtt megszavazta a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítást, amely széles körű tiltakozást váltott ki Lengyelországban és külföldön egyaránt.


A lengyel parlamenti alsóházban előző szerdán, a felsőházban pedig másnap megszavazott jogszabály azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. Az eddig több részvénytársaság keretében működő média - a rádió és a tévé - vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki.

Az októberi választások nyomán kormányra került jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) a közmédia szerepének megerősítésével, a nézetek pluralizmusának biztosításával indokolja a reformot. A módosítás ellenzői szerint azonban a kormánypárt célja a közmédia feletti állami felügyelet megerősítése.

A törvénymódosítás hatályba lépése előtt még szükség van Andrzej Duda lengyel államfő jóváhagyására is.