Újsághirdetésben keresnek vevőket zimbabwei vadállatoknak

-

Az országban olyan súlyos aszály pusztít, hogy nincs pénz az állatok etetésére, itatására.


Eladják a zimbabwei nemzeti parkokban vadon élő állatok egy részét, mert a súlyos aszály miatt nem tudják eltartani őket, és szükség van pénzre a megmaradó állatok ellátásához.

A hararei kormány a héten újsághirdetésben keresett vevőket a nemzeti parkok vadállományára. Kérték, hogy aki teheti, vegyen vadállatokat a nemzeti parkoktól és viselje a gondjukat, megmentendő őket a szomjan- és éhenhalástól.

A hatóságok nem közölték, hogy milyen állatok eladók és azt sem, hogy hány példánytól szabadulnának meg. A dél-afrikai ország 10 nemzeti parkja azonban híres bőséges elefánt-, oroszlán-, orrszarvú-, leopárd- és bivalyállományáról.

Oppah Muchinguri-Kashiri környezetvédelmi miniszter azt mondta, hogy máris "szép számú" ajánlatot kaptak, és hogy hazai és külföldi állampolgárok egyaránt vásárolhatnak a nemzeti parkok készleteiből.

A nagyszabású vadállat-kiárusítási akció oka, hogy Zimbabwét történetének egyik legsúlyosabb aszálya sújtja, még az 1992-esnél is komolyabb, amikor állatok ezrei pusztultak el vagy kerültek ugyancsak kényszereladásra. A hosszan tartó szárazság miatt egyre nehezebben és drágábban tudják csak ellátni ivóvízzel és élelemmel a népes állatseregleteket. A vadállatok eladásából származó bevételből akarják finanszírozni a megmaradó állatok ellátásának többletköltségét.

Az elhúzódó aszály miatt a 14 milliós zimbabwei lakosság negyedét is éhínség fenyegeti, a nemzeti parkok azonban mind a legszárazabb régiókban találhatók, ráadásul sokkal több állatot tartanak, mint amennyire alkalmasak. A meglévő elefántállomány például duplája a nemzeti parkok kapacitásának. A híres Hwangei Nemzeti Parkban él 54 ezer a 80 ezer zimbabwei elefántból, négyszer annyi, mint amennyi ott elvileg elférne. A rezervátumot nem szelik át folyók, és az igazgatóság csak artézi kutakból tud vizet nyerni, a szivattyúk működtetéséhez szükséges üzemanyagot pedig adományokból veszik.

Az aszály miatt az oroszlánok egyre gyakrabban a nemzeti parkok határain kívül keresnek maguknak táplálékot, emiatt a délkeleti Masvingo tartományban élő földművesek állítólag már több mint 1000 jószágot veszítettek el.

A zimbabwei kormány szerint a szárazságot az El Nino globális légköri jelenség élezte ki az afrikai országban.