Újraválasztották Orbán Viktort miniszterelnöknek – percről percre

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt / MTI/Szigetváry Zsolt

-

Parlament szavazás, Fidesz-nagygyűlés a Kossuth téren, majd fogadás a Gundelben. Harmadik ciklusát kezdi a kormányfő.


16:57

Nándor Horváth

Orbán Viktor beszédét követően a tömegből elvett egy magyar zászlót és a nyakába tekerte, majd visszasétált a téren álló Fidesz-KDNP frakcióhoz és EP-képviselői jelöltjeihez. Ezután a tömeggel közösen elénekelték a Himnuszt, illetve a Kossuth-nótát. Ezt követően a nagygyűlés véget ért.


16:56

Nándor Horváth

A régi-új miniszterelnök szerint nincs nagyobb erő az egységnél és az elmúlt négy évben valóban forradalom történt az országban. De ez nem a tereken, hanem a lelkekben ment végbe, hiszen az emberek hinni kezdtek önmagukban és egymásban. “Legyűrtük a múltunkat, végleg lezártuk a posztkommuniszmust és legyőztük a kicsinyességet” - fogalmazott Orbán. Hangsúlyozta: de az ünneplésnek ma vége, mert újra csatába kell menni, hiszen két hét múlva újra választás. Ébresztőt kell fújni, mert csak a kormánypártok fékezhetik meg újra a bukott baloldalt. “Ne engedjünk olyan képviselőket Brüsszelbe, akik akár így, akár úgy lejáratják Magyarországot” - hangoztatta a kormányfő. Mint mondta: hangosan és határozottan meg kell üzenni Brüsszelnek: tiszteletet a magyaroknak. “Három a magyar igazság, most jön a második” - zárta rövid beszédét Orbán Viktor.


16:44

Nándor Horváth

Szájer József szerint a mostani nagyobb győzelem volt, mint a 2010-es, hiszen most nem valami ellen, hanem valami mellett szavaztak az emberek. Elismerte, hogy vannak vitáik az EU-val, de csak annak nincsenek, aki nem csinál semmit. Szerinte senki nem képviseli a mi értékeinket és érdekeinket, ha mi nem. Minél nagyobb felhatalmazást kap a Fidesz listája, annál több erejük lesz megvédeni a munkahelyeket, a rezsicsökkentést, a bankadót, a magyar földet, az akácot és a pálinkafőzés szabadságát. A Fidesz nem akar kilépni az Európai Unióból, hanem az egész nemzetet akarják bevinni. Ők nem megalázzák a határon túli magyarokat, hanem segítik őket a felemelkedésben. Tisztelet Magyarországnak és a magyar embereknek. "Legyen béke, szabadság és egyetértés" - zárta beszédét.


16:42

Nándor Horváth

Hárman: az elnöklő Kövér László, Orbán Viktor és Lasztovicza Jenő nem szavazott Orbán Viktor miniszterelnökké választásakor a 133 fős kormánypárti frakcióból. Lasztovicza nem is volt jelen az ülésteremben. Érdekesség, hogy Orbán Viktor négy éve igennel szavazott akkori megválasztására.


16:38

Zagyi Tibor

Gyülekeznek a szimpatizánsok Fidesz-KDNP nagygyûlésének kezdete elõtt a Kossuth téren Gyülekeznek a szimpatizánsok Fidesz-KDNP nagygyûlésének kezdete elõtt a Kossuth téren   Gyülekeznek a szimpatizánsok Fidesz-KDNP nagygyûlésének kezdete elõtt a Kossuth téren Gyülekeznek a szimpatizánsok Fidesz-KDNP nagygyûlésének kezdete elõtt a Kossuth téren Gyülekeznek a szimpatizánsok Fidesz-KDNP nagygyûlésének kezdete elõtt a Kossuth téren Gyülekeznek a szimpatizánsok Fidesz-KDNP nagygyûlésének kezdete elõtt a Kossuth téren Az Országgyûlés ülése, amelyen a képviselõk döntenek a kormányfõ megválasztásáról Az Országgyûlés ülése, amelyen a képviselõk döntenek a kormányfõ megválasztásáról Orbán Viktor miniszterelnök édesapja és édesanyja az Országgyûlés ülésének kezdete elõtt Orbán Viktor miniszterelnök édesapja és édesanyja az Országgyûlés ülésének kezdete elõtt Az Országgyûlés szavaz a miniszterelnök személyérõl Az Országgyûlés szavaz a miniszterelnök személyérõl A terembõl kivonult szocialista képviselõk üres székei Orbán Viktor miniszterelnök megválasztásakor az Országgyûlés ülésén A terembõl kivonult szocialista képviselõk üres székei Orbán Viktor miniszterelnök megválasztásakor az Országgyûlés ülésén - - - - A miniszterelnök családja A miniszterelnök családja - - - - - - Orbán Viktor megválasztott miniszterelnök az eskütétele után aláírja a kinevezési okmányt Orbán Viktor megválasztott miniszterelnök az eskütétele után aláírja a kinevezési okmányt Schiffer András, az LMP társelnöke gratulál Orbán Viktor megválasztott miniszterelnöknek Schiffer András, az LMP társelnöke gratulál Orbán Viktor megválasztott miniszterelnöknek - - Résztvevõk kivetítõn nézik az Országgyûlés ülését Résztvevõk kivetítõn nézik az Országgyûlés ülését Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP nagygyûlésén a Kossuth téren Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP nagygyûlésén a Kossuth téren Szájer József Fidesz-KDNP-s európai parlamenti (EP) képviselõ beszédet mond a Fidesz-KDNP nagygyûlésén a Kossuth téren Szájer József Fidesz-KDNP-s európai parlamenti (EP) képviselõ beszédet mond a Fidesz-KDNP nagygyûlésén a Kossuth téren Orbán Viktor megválasztott miniszterelnök beszédet mond a Kossuth téren Orbán Viktor megválasztott miniszterelnök beszédet mond a Kossuth téren Orbán Viktor Orbán Viktor - - - -  

16:28

Semjén a KDNP feladatáról és a gyurcsányi nemzetárulásról

Nándor Horváth

Először Semjén Zsolt beszél az összegyűlt tömeghez. Szerinte hat éve, a szociális népszavazás óta minden létező megmérettetést, választást megnyert a Fidesz-KDNP, és jó esélyük van az idei EP és önkormányzati választásokra is. Ezek okai között két “sziklafundamentum” van: az egyik a szolidaritás és barátság a szövetségen belül, a másik pedig, hogy a “szellemi forrásvidéket” meg tudták őrizni. A KDNP feladata, hogy a keresztény civilizációt jelenítsék meg és Szent István örökségéhez kössék a Fidesz-KDNP szövetségét. Koppánykodásra hajlamos barátainak üzeni, hogy a magyarság megmaradása szempontjából István sokkal értékesebb volt, mint Koppány. Egyetlen történelmi párt a KDNP az Országgyűlésben. Most van 70 éve alakult meg a KDNP a német megszállással szemben, majd folytatták a harcot a kommunista diktatúrával szemben is. Semjén beszélt arról is beszélt, hogy Pásztor Istvánt kedden provokátorok vagy őrültek támadták meg. Szintén megemlítette a december 5-i népszavazást, amely szerinte “gyurcsányi nemzetárulás” volt. Azonban rendezték ezt az adósságot is, ennek is köszönhető szerinte, hogy a határon túli magyarok 95 százaléka a kormánypártokra szavazott. Semjén szerint a határon túliak tudják kire kell szavazni és 2018-ra egymillió új magyar állampolgárt ígért. Hozzátette: a két pogány közt való lét határozta meg a magyarság létét, hiszen előbb törökök és labancok közt voltunk, majd Szovjetunió és Németország között, és ma is van erre analógia. Arról is beszélt: az EU egy eszköz a magyar célok megvalósítására, a magyar népet tisztelelnie kell az EU-nak.


16:25

Nándor Horváth

Először Semjén Zsolt beszélt az összegyűlt tömeghez, amely egyébként sokkal kisebb, mint a Békemenet, vagy a legutóbbi nagygyűlés volt. A Kossuth téren a 2-es villamos pályájáig állnak tömötten az emberek. A VS.hu helyszíni tudósítója szerint többen voltak, de az Országgyűlés ülése és Orbán Viktor parlamenti beszéde után sokan hazamentek.


16:06

Orbán Viktor családja a parlament díszpáholyában

Nándor Horváth

A miniszterelnök megválasztása

-


15:54

Orbán: „Ideje dolgozni, most folytatódjon a tettek és a cselekvés korszaka”

Windisch Judit

Orbán Viktor a megválasztása utáni első beszédében azt mondta, „a választáson kinyilvánított közakarat szerint jobb az ország számára a markáns és megkezdett irány mellett kitartani, semmint újra nyitni a korábbi vitákat.” A választók döntéséből a meddő viták lezárása iránti vágyat olvasta ki. „Az egész magyar nemzet részt vett a nemzet közös döntésében, így mind a parlament, mind a kormány joggal tekintheti magát a nemzet kormányának és nemzet Országgyűlésének” - fogalmazott Orbán. A kormánypárti képviselők jót szórakoztak azon, mikor a miniszerelnök arról beszélt, elfogadja azt a választás előtt hangoztatott ellenzéki érvet, hogy az otthonmaradók is a Fideszt támogatják. „Hallgatás beleegyezés. Az alapkérdések eldőltek és a kormány politikája a nemzeti együttműködés, az egység és európai közép megerősítésére irányul majd - mondta Orbán Viktor. Arról is beszélt, hogy az újbóli kétharmad után nem vita az alaptörvény, az emberi méltóság tiszteletére épülő társadalomszervezés, a szabadságot és felelősséget összekapcsoló politika, nem vita tárgya a munkaalapú gazdaság és a nemzetegyesítés politikája sem. „A hogyanról és a részletekről lesznek és kellenek viták, de az alapkérdések eldőltek, a választók a vitát lezárták.” Orbán Viktor szerint a választás megerősítette a 2010-ben végrehajtott második rendszerváltást, hogy a magyar gazdaság spekuláció helyett munkára épüljön, a liberalizmus doktrínái helyett a kölcsönös felelősség eszméjét kövessék, a globális erők előtti behódolás helyett küzdjenek a nemzeti függetlenség megtartásáért, internacionalizmus helyett a haza szeretetére neveljék a gyermekeiket. Orbán Viktor szélsőségesnek és veszélyesnek tekint minden olyan politikát amely veszélyes a magyarokra. Így a miniszterelnök veszélyesnek és szélsőségesnek tekinti ha valaki a bűnözők jogait az áldozatok jogai elé sorolja, az olyan gazdaságpolitikai javaslatokat amelyek mellőzik értelem és józan ész elemi szabályait, és azt a politikát, hívja magát akár jobb, akár baloldalinak, amely azért akar pénzt elvenni a dolgozó emberektől, hogy odaadja azoknak, akik bár munkaképesek, de nem akarnak dolgozni. Veszélyesnek és szélsőségesnek tekinti továbbá a magyar népre azt a politikát, amely az ezer éves Magyarországot valamilyen Európai Egyesült Államok oltárán fel akarja áldozni, és ide sorolta az unióból való kilépés programját is. A kormányfő azt ígérte ezen jelenségek ellen következetesen, határozottan és kitartóan fel fog lépni.


15:46

Orbán Viktor és Semjén Zsolt az Országgyűlésben

Nándor Horváth

Orbán miniszterelnök; eskü

-


15:26

Orbán ugyanazt a nyakkendőt viseli, mint 2010-ben

Nándor Horváth

2010-ben is aranyszínű nyakkendőben tette le a miniszterelnöki esküt Orbán Viktor, ahogyan most is, így erős a gyanú, hogy ez ugyanaz a darab.


15:24

Gratulációk, uniós zászló

Nándor Horváth

Ezt követően a gratulációkat fogadta Orbán Viktor. Az Áder János után másodikként gratuláló Szabó Tímea (Együtt-PM) egy uniós zászlót adott a miniszterelnöknek, aki kezet csókolt a képviselőnőnek. A zászlót a következőként gratuláló Semjén Zsolt vette ki Orbán kezéből, és tette le a miniszterelnök asztalára.


15:24

Megvan az eskü is

Nándor Horváth

Már a miniszterelnöki esküt is letette Orbán Viktor. A régi-új kormányfő előolvasás nélkül, maga olvasta fel a szöveget, majd a képviselők elénekelték a Himnuszt. Az MSZP képviselői a szavazást követően elhagyták az üléstermet.


15:20

Orbán dobogóközelben az örökranglistán

Köves Pál

Orbán Viktor a kormányfőként eltöltött időt tekintve pillanatnyilag 5. a magyar örökranglistán. Hogy meddig kell még kormányoznia, hogy felállhasson a képzeletbeli dobogóra, és mi kell ahhoz, hogy átvegye a vezetést, ebből a cikkünkből megtudhatják.


15:16

Egyre többen vannak a Kossuth téren

Nándor Horváth

A Fidesz-KDNP nagygyûlése a Kossuth téren


15:14

Nándor Horváth

130 igen és 57 nem szavazattal az Országgyűlés megválasztotta miniszterelnöknek Orbán Viktort. A kormánypárti képviselők felállva tapsolták meg az eredményt, és szintén tapsolt Fodor Gábor is.


15:13

Nándor Horváth

Több mint 10 perces késéssel megkezdődött az Országgyűlés ülése. A képviselők Kövér László házelnökre vártak, akit érkezésekor az új házszabály szerint felállással köszöntöttek. Az ülésteremben a képviselők mellett jelen van Áder János jelenlegi és Schmitt Pál volt államfő, valamint a közjogi méltóságok is. Orbán Viktor aranyszínű nyakkendőt visel.


14:56

Van, aki nemmel szavaz, van, aki el sem megy

Nándor Horváth

Az MSZP és az Együtt-PM képviselői, valamint a liberális Fodor Gábor nemmel szavaznak a miniszterelnök megválasztására, a DK pedig be sem megy a szavazásra. „Amikor egy általános választás után a parlament megválasztja a miniszterelnököt, szükség van a program ismeretére” - indította egy 1990-es Orbán idézettel sajtónyilatkozatát Mesterházy Attila MSZP elnök-frakcióvezető, majd közölte is, hogy ők ezzel egyetértenek. Most viszont nincs kormányprogramvita, a miniszterelnök beszédére sem lehet reagálni, ezért miután nem akarnak biodíszlet lenni, Orbán Viktor megválasztására nemmel szavaznak, majd kivonulnak az ülésteremből. Az Együtt-PM is nemmel szavaz. „Nem akarjuk, hogy folytassa” - érvelt Kónya Péter. Azt viszont szeretnék, ha a kormány felfüggesztené a paksi szerződést, és a parlament vitázna a kérdésről. Mindez azonban nem jelent „veszélyt” Orbán újraválasztására, hiszen a 199 fős Országgyűlés felének – 100 főnek – az igen szavazatára van szükség, miközben a kormánypártok frakciója 133 fős.


14:52

Gyűlik a nép a Kossuth téren

Nándor Horváth

A téren elvileg háromtól kezdődik a nagygyűlés, a résztvevők kivetítőn nézhetik az Országházban zajló eseményeket. Három előtt pár perccel már gyűlik a tömeg, Fidesz-táblákat osztogatnak. Egy férfi „csak a Fidesz és a KDNP” feliratú, saját készítésű táblával érkezett és több székely zászlót is látni.


14:48

Ugyanígy volt négy éve is

Nándor Horváth

2010. május 29-én a második Orbán-kormány megalakulását és eskütételét követően szintén a Kossuth térre vonultak a kormánypártok. Akkor Orbán Viktor mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kósa Lajos, a párt alelnöke és Schmitt Pál akkori házelnök mondott beszédet. A mostani nagygyűlésen Orbán és Semjén mellett egyedül Szájer József, a párt EP-választási listavezetője beszél majd.


14:30

Mi történik ma?

Nándor Horváth

Külön erre az alkalomra összehívott ülésén választja meg az Országgyűlés ismét miniszterelnöknek Orbán Viktort. A szombaton délután 3-tól kezdődő ülésnek egyetlen napirendi pontja van: az új kormányfő megválasztása és eskütétele. Ezt követően Orbán rövid beszédet mond a Parlamentben, majd a Fidesz-KDNP frakcióval együtt kivonul a Kossuth térre, ahol a négy évvel ezelőtti eseményekhez hasonlóan nagygyűlést tartanak a kormánypártok. Szombat este aztán magánpartit tart Orbán Viktor a Gundel étteremben, ahogyan arról korábban beszámoltunk.