Újratemették a volt lengyel elnököt, Lech Kaczyńskit

Fotó: RIA Novosti / Iliya Pitalev

-

A hat éve lezuhant elnöki repülőgépen elhunyt lengyel vezetők esete kapcsán indult újra a vizsgálat, a lengyel konzervatívok a Kremlt okolják.


Krakkóban péntek este újratemették Lech Kaczyńskit és feleségét, Marija Kaczyńskit, akik 2010. április 10-én haltak meg, miután repülőgépük a nyugat-oroszországi Szmolenszkben lezuhant.
Az újratemetést öt napig tartó boncolás előzte meg, amit a lengyel hatóságok követeltek. Az elhunytak exhumálására azok után került sor, hogy új vizsgálatot rendeltek el a repülőszerencsétlenség ügyében. Az összeesküvés-elméletben a volt elnök öccse, Jaroslav Kaczyński és a védelmi miniszter, Antoni Maćerevič is hisz, akárcsak a konzervatívok számos híve.
Szerintük nem baleset történt, hanem a Kreml adott ki parancsot az akkori elnök ellen, de ezt az előző lengyel kormány is támogatta.
A lengyel légierő elnöki különgépe a katyńi vérengzés 70. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésre szállította őt és kíséretét, de feltehetően a sűrű köd miatt a szmolenszki reptértől pár száz métere lezuhant. A tragédiában majdnem százan vesztették életüket, számos lengyel politikai és katonai vezető is.