Újraszámlálást követel az ecuadori vesztes

Fotó: AFP / LUIS ROBAYO

-

Szabálytalanságokra hivatkozva a szavazatok újraszámlálását követelte az ecuadori elnökválasztáson alulmaradt jobboldali jelölt, Guillermo Lasso.


„Kérvényezni fogjuk, a törvények és az alkotmány értelmében, hogy a szavazatokat egyesével számolják újra, az egész országban" - jelentette be szerdán Lasso egy sajtótájékoztató keretében.

Az ecuadori választási bizottság Lenín Morenót, a kormányzó baloldali párt jelöltjét nyilvánította győztesnek kedden. A hivatalos választási eredmény szerint Moreno a szavazatok 51,5 százalékát kapta a vasárnap megrendezett választáson és mintegy 228 ezer vokssal előzte meg Lassót.

A politikust támogató CREO-SUMA pártszövetség azt állítja, hogy 1795 szavazókörben szabálytalanságokat tapasztaltak, például azt, hogy egyes szavazók neve mellől hiányzott az aláírásuk. Ezekben a választókörökben együttesen mintegy 600 ezer szavazatot adtak le.

A CREO párt vezetője, Cesar Monge azt állította, hogy a szavazatok összesítése során az eredmények titokzatos módon megváltoztak, miközben a számítógépes rendszer egy időre leállt.

A fővárosban, Quitóban szerdán a központi választási bizottság székháza előtt Lasso több száz híve tüntetett kitartóan, gumiabroncsokat és hulladékot gyújtottak fel az utcán.

A 64 éves Moreno az alelnöki hivatalt látta el a jelenlegi elnök, Rafael Correa alatt, és Correa jelöltjének számít. Moreno szerdán felszólította vetélytársát, hogy "méltósággal fogadja el vereségét".

Rafael Correa jelenlegi elnök mandátuma május 24-én jár le. Tíz év után távozik a hatalomból.