Újraszabályoznák a rövid távú lakáskiadást

Forrás: Airbnb

-

Alig van információ a lakáshotelekről.


Elkezdődtek az egyeztetések a Magyar Turisztikai Ügynökségnél a rövid távú lakáskiadás, benne az airbnb újraszabályozásáról. A munkába külső szakértőket is bevonnak – írja a Világgazdaság csütörtökön.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) által évek óta szorgalmazza az egyeztetést. A szállodaszövetség ötpontos javaslatsort állított össze, amelyben a kereskedelmi szálláshelyekkel azonos adózás bevezetése, a kiadható napok éves szintű korlátozása, minimális egészségügyi és biztonsági követelmények előírása, valamint a közvetítő platformok felelősségének meghatározása is szerepel. Szerepel a javaslatban a vendégek bejelentése is a schengeni előírások szerint, és adatszolgáltatás a szállásadók vendégforgalmáról, bevételeiről – mondta Flesch Tamás, az MSZÉSZ általános alelnöke.

Míg a 20 ezer budapesti, három-öt csillagos szálloda forgalmi adatairól több bontásban is pontos adatok vannak, addig a nyolcezer airbnb-s lakásról nagyon keveset tudni, noha azok egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a vendégforgalomból.

Szerinte az airbnb-zést nem ellehetetleníteni kellene, csak megszüntetni az olyan – Airbnb címszó alatt megjelent – lakáshoteleket, amelyek szállodaként működnek, de nem úgy adóznak. Ilyen épületeket már kifejezetten a befektetőknek építenek, és cégek adják ki a szállásokat.