Újrarepülik a Germanwings-gép útvonalát

Forrás: Le Dauphine

-

A márciusban az Alpok hegyeinek csapódott gép útjának rekonstrukciójára azért van szükség, hogy a még nyitott kérdéseket tisztázhassák.


A Bundestag közlekedési bizottsága előtt ma a Lufthansa vezetője, Carsten Spohr és a német közlekedésügyi miniszter, Alexander Dobrindt azt mondta, a Germanwing Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának – amelyet a jelenlegi információk szerint szándékosan a hegynek vezetett annak másodpilótája, Andreas Lubitz – útját rekonstruálják olyan hűen, ahogyan az csak lehetséges, követve a fekete doboz által rögzített sebesség- és magasságváltozásokat is. A tesztre májusban kerülhet sor – írja a Bild.de.


Ezzel tisztázhatnák azokat a kérdéseket, mint például, hogy mi okozta azokat a kattintási hangokat, amelyeket az egyik fekete doboz felvett, és a nyomozók még nem tudnak hova tenni, illetve a másik fekete doboz adataiból sem derül ki, pontosan mi okozhatta.

A bizottságban azt is elmondták, a fekete dobozok alaposabb kivizsgálása során megerősödött a gyanú, hogy szándékosan repült Lubitz az Airbus 320-sal a hegynek. Az is bizonyított, hogy a másodpilóta többször is olyan cselekedetet tett, amivel a másik pilóta nem tudott visszatérni a pilótafülkébe.

A zárt ajtók mögött tartott bizottsági ülésen beszéltek a kártalanításról is. A Lufthansa vezetője azt mondta, már tárgyalnak ügyvédeik az hozzátartozókkal, most úgy tűnik áldozatonként hét számjegyű összeget fognak kifizetni.

A pártok abban egyetértettek, hogy nem szabad gyors döntéseket hozniuk, ahhoz előbb meg kell várniuk a hatóságok vizsgálatának eredményét.