Újranyitották a kubai nagykövetséget az Egyesült Államokban

Fotó: MTI/AP/POOL / Andrew Harnik

-

Bő fél évszázad után vasárnap éjféltől ismét nagyköveti szintre emelkedtek a diplomáciai kapcsolatok az Egyesült Államok és Kuba között.


A változást megpecsételő washingtoni ünnepséget hétfőn, magyar idő szerint késő délután tartották, ekkor vonták fel Kuba zászlaját az ország amerikai nagykövetségének épületén. Kuba külügyminisztere, Bruno Rodríguez ezután John Kerryvel találkozott.
Ez azért nagyon fontos lépés, mert kubai külügyminiszter 1959, a kubai forradalom óta nem járt hivatalosan Washingtonban.


Az Egyesült Államok kubai nagykövetségén John Kerry elnököl majd a lobogó felvonásakor, de ő várhatóan csak augusztusban tud Havannába látogatni.A két ország 1961-ben szakította meg diplomáciai kapcsolatait. A hajdani hidegháborús ellenségek az újrafelvételről két éve kezdtek egymásnál puhatolózni. A tárgyalások másfél éven át titokban folytak, mígnem tavaly decemberben bejelentették - egyszerre, ám nem együtt -, hogy kölcsönösen újranyitják nagykövetségeiket a másik fél fővárosában és normalizálják viszonyukat. A diplomáciai kapcsolat „felminősítésének" július 20-i dátumát - mint lehetséges legkorábbit - július elsején jelentették be.