Újranyitják a romániai forradalom aktáit

Fotó: AFP / JOEL ROBINE

-

A katonai ügyészek nem tudták megakadályozni a civilek követeléseit.


Jóváhagyta a romániai legfelső bíróság az 1989-es forradalom aktáinak újranyitását. Ezt áprilisban rendelte el Bogdan Licu, az akkori ideiglenes legfőbb ügyész, felülbírálva a katonai ügyészség határozatát. Licu azután foglalt állást, hogy a forradalmárokat tömörítő bukaresti December 21-e Egyesületnek bíróságon sem sikerült elérnie az 1989-es román forradalom újbóli kivizsgálását.

Az egyesület több tagja korábban pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán, amely elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek és az áldozatok hozzátartozóinak. A strasbourgi bíróság döntése után 2014-ben az egyesület a katonai ügyészéghez fordult, hogy derítse ki: kit terhel büntetőjogi felelősség a sortüzekért, gyilkosságokért, kínzásokért és egyéb erőszakos cselekményekért. Ezekben 709-en meghaltak és több mint kétezren megsebesültek, továbbá 924 embert bebörtönöztek.Elévült vagy meg sem történt

A katonai ügyészség ezt arra hivatkozva utasította el, hogy a panaszosok által jelzett bűncselekmények elévültek, vagy közkegyelem hatálya alá estek, nem szerepelnek a büntető törvénykönyvben, vagy meg sem történtek. A katonai ügyészség szerint az 1989-es események miatt korábban 4544 büntetőper indult, amelyekben 25 tábornokot és 170 alacsonyabb rangú katonát állítottak bíróság elé.

Az egyesület bíróságon fellebbezett a nyomozás megszüntető döntés ellen, ám a legfelső bíróság elutasította az óvást. A közvéleményben felháborodást váltott ki, hogy a román igazságszolgáltatás nem akarja kivizsgálni a forradalom ügyét, az ideiglenes legfőbb ügyész pedig újabb nyomozást kezdeményezett: ezt hagyta jóvá most a legfelső bíróság.Nem volt érdeklődés

Licu szerint nem létezett igazán érdeklődés a lényeges részletek tisztázására, az ügyészek nem hasznosítottak fontos információkat.

A korábbi, nem hivatalos statisztikák szerint a Temesvárról indult, Nicolae Ceausescu kommunista diktátor bukásához vezető forradalom napjaiban 1142-en vesztették életüket és 3138-an megsebesültek.