Újranyit az épület, amely előtt lelőtték Ferenc Ferdinándot

Fotó: AFP / Elvis Barukcic / AFP / Elvis Barukcic

-

A szerb Gavrilo Princip akkor végzett a trónörökössel, amikor elhagyta a házat. Ez a merénylet vezetett az első világháború kirobbanásához.


A Szarajevó főterén álló városházát 22 éve bombázták le a boszniai háborúban. Most az első világháború kitörésének 100 éves évfordulója alkalmából újították fel és nyitották ki. Ez előtt az épület előtt lőtték le ugyanis Ferenc József fiát, Ferenc Ferdinándot és feleségét, Zsófiát, aminek következtében az Osztrák–Magyar Monarchia hadat üzent Szerbiának, és kirobbantotta az első világháborút. A boszniai főváros ikonikus épülete ad otthont a nemzeti könyvtárnak is. Az 1992-es bombázásokban mintegy két millió könyv, köztük több ritka kézirat is megsemmisült. A városházát először 1896-ban nyitották meg, 1949 óta működik könyvtárként, most pedig mind a nemzeti, mind az egyetemi könyvtárnak, a városi tanácsnak és egy múzeumnak is otthonául szolgál.


Szarajevo

A szarajevói városházát pénteken nyitották újra, háromdimenziós ábrákat vetítve a homlokzatára, melyek az épület történelmének legjelentősebb pillanatait mutatták be.