Újraindítaná Franciaország a közel-keleti béketárgyalásokat

-

Izraelnek nem tetszenek a tervek, a palesztinok kibékülnének vele.


Ha nem lendül mozgásba az izraeli–palesztin békefolyamat, akkor „robbanás” történhet a közel-keleti térségben – figyelmeztetett a régióban tett vasárnapi látogatásán Laurent Fabius francia külügyminiszter. A francia kormány határozattervezetet fog az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszteni szeptemberben az izraeli–palesztin viszály rendezéséről.


A palesztinok üdvözölték Párizs kezdeményezését, és azt remélik, hogy a nemzetközi közösség nagyobb szerepet vállal a konfliktus rendezésében, miután az Egyesült Államok közvetítésével az utóbbi több mint két évtizedben lezajlott tárgyalássorozatok mindegyike zátonyra futott. A franciák a megállapodás határidejének a kijelölésével hoznák ismét mozgásba a békefolyamatot


Eddig hangzott jól

„Az a legfontosabb számunkra, hogy békére, biztonságra, valamint a kétállami megoldásra törekedjünk” – mondta Fabius, miután vasárnap Mahmúd Abbász palesztin elnökkel egyeztetett. A francia külügyminiszter hozzátette, nemrég találkozott Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel és II. Abdalláh jordániai királlyal, és mindkettőjük azt mondta, ha az izraeli–palesztin viszály továbbra is „befagyott” konfliktus marad, annak egy hatalmas robbanás lehet a következménye.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Fabius látogatása előtt néhány órával azonban élesen bírálta a francia kormány tervét, és úgy vélte, a javaslat nem veszi figyelembe Izrael biztonsági érdekeit.


Még a határokban sincs egyetértés

Palesztin tisztségviselők és francia diplomaták azt mondták, a párizsi javaslat másfél éves tárgyalásokat írna elő, melyek végén az ENSZ elismerné Palesztinát önálló államként, az 1967-es határokat területcserékkel alapul véve, Jeruzsálemet mindkét nép fővárosának elfogadva akkor is, ha nem születne megállapodás a felek között a békéről.

Ezzel szemben Izrael elutasítja a visszatérést az 1967 előtti határokhoz, mivel azokat védhetetlennek tartja, és nem akar határidőt kitűzni a békemegállapodás tető alá hozásához.