Újrahasznosított templom? Az is csak egy épület

Fotó: Red Bull / Lucho Vidales

-

Szentségtörés, ha gördeszkáznak a templomban? Van rá példa, hogy biztosan nem. A spanyolországi Llanera évtizedek óta üresen álló templomában mise helyett deszkás bemutatókat tartanak, a falat pedig freskók helyett street art borítja.


Az 1912-ben épített, az Asztúria tartományban fellelhető templomot a környékbeli hadianyag-gyárak munkásai látogatták, a spanyol polgárháború után azonban nem használták tovább az épületet – írja a Guardian. A lelakott templomot meglelő Ernesto Fernández Rey kezdetben valami üzletet akart nyitni, ám a megreccsenő spanyol gazdaság keresztbe tett a terveinek. Barátaival inkább arra kezdtek pénzt gyűjteni, hogy a világ egyik legegzotikusabb beltéri gördeszkapályájává alakítsák a helyet.


Az első fotók láttán szeretett bele a projektbe egy madridi street artos művész, Okuda San Miguel is beleszeretett, aki a falfestményekért és általa érkeztek meg a Llanera templomába a céges szponzorok is.A templomok újrahasznosítására még felkapják az emberek a fejüket, pedig világszerte több példa akad arra, hogy az egyház lemond egyes épületekről. A megcsappant számú gyülekezetek kisebb helyre költöznek, összeolvadnak más közösségekkel, a jellegzetes beosztású ingatlanok pedig átalakulnak valami egészen mássá.


Ilyen helyeket akár Magyarországon is lehet találni, a Debreceni Egyetem mellé épített modern templomépületben évtizedekig működött folyóirattár és számítóközpont. Ezt viszont az egyház nem magától ajánlotta fel, így ma már ismét templomként működik. Az egykori egri trinitárius templomban – amely még diszkó is volt – viszont ma galéria üzemel. Máshol pedig sörök, könyvek vagy épp szuperszámítógépek töltik meg a hívek által elhagyott tereket. Nézze meg ezeket galériánkban.


Kocsma és könyvesbolt is lehet egy templomból