Újraélesztették a 36 éves űrszondát

Fotó: NASA / NASA

-

Az amatőr űrhajósokból álló csapat most újra Föld-közeli pályára akarja állítani az ISEE-3-t.


Amatőr űrhajósok leheltek újra életet az először 1978-ban kilőtt ISEE-3-ba (International Sun-Earth Explorer). „Átvettük az irányítást az ISEE-3 űrszonda felett” - írja a Space College elnevezésű, közösségi finanszírozású csapat.


-


Az elkövetkező napokban a csapat az űrszonda állapotát méri majd fel, hogy megállapítsák milyen milyen technikákkal lehet beindítani a hajtóműveit és visszamanőverezni az eszközt földközeli pályára. A cél az L1-es nevű Lagrange-pont, ahol a Föld és a Nap gravitációja kiegyenlíti egymást. Ez az egyik körülbelül biztos parkolóhely a naprendszerben.


-


Átvenni az irányítást egy régi űrszonda felett nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Az ISEE-3 szonda rádiófrekvenciákkal és olyan hardware-ekkel működött, melyek helyét mára már új, hatékonyabb technológiák vették át. Újraélesztéséhez a Puerto Rico-i Arecibo Csillagvizsgáló felszereléseit használták.


- -

Az, hogy újra a Föld irányítja az ISEE-3-t, nem jelenti azt, hogy a terv sikerrel járt. Június közepére el kell küldeni az eszköznek a pályamódosításhoz szükséges adatokat ahhoz, hogy vissza tudják hozni az ISEE-3-at. A kinézett pálya sem mentes a kockázatoktól, a hazafelé vezető úton a szondának ötven kilométerre kell elrepülnie a Holdtól.