Újra vehetnek gránátvetőket az amerikai rendőrök

Fotó: Getty Images / Scott Olson / Getty Images / Scott Olson

-

Az amerikai kormányzat lehetővé tette, hogy a rendőrség katonai eszközöket vásároljon és alkalmazzon.


Jeff Sessions igazságügyi miniszter a legnagyobb rendőrszakszervezet tanácskozásán jelentette be: a Trump-kormány eltörli Barack Obama 2015-ben hozott rendeletét és ismét lehetővé teszi, hogy a rendőrség páncélozott járműveket, gránátvetőket és más katonai eszközöket vásárolhasson a hadseregtől.

Sessions azt mondta: "A felszínes aggodalmakat nem helyezhetjük a közbiztonság elé". Szerinte az elnöki rendelet a rendőröknek "lehetővé teszi, hogy munkavégzés közben az életük ne legyen veszélyben", s egyúttal erős jelzés: nem engedik meg, hogy normává váljon a bűnözés, az erőszak és a törvénytelenség.

A szövetségi kongresszus 1990-ben tette lehetővé, hogy a rendőrség a védelmi minisztérium készletének fölöslegéből vásárolhasson felszereléseket a kábítószer-ellenes harchoz.

Jeff Sessions beszéde után az igazságügyi minisztérium közleményben szögezte le, hogy a döntés "elmozdulást jelent a politikában annak érdekében, hogy a rendőrségnek rendelkezésére álljanak a bűnözés visszaszorításához és a közbiztonság megőrzéséhez szükséges eszközök".

A tiltást a 2014-ben, a Fergusonban elkövetett rendőri túlkapás és a tüntetések után rendelte el Obama. Döntését akkor sokan vitatták, de a mostani intézkedésnek is vannak ellenzői. A rendőrök régóta szorgalmazták az Obama-féle elnöki rendelet eltörlését, ám emberjogi szervezetek, például az Amerikai Polgári Jogok Uniója (ACLU) viszont megfogalmazta aggodalmait is.

A mostani rendelet ellenzői aggasztónak tartják az amerikai rendőrök militarizálódását. Úgy vélik, a rendőri fellépés erőszakosabb lehet, és az erőszak könnyebben eszkalálódhat, ha a rendvédelem katonai felszerléssel, haditechnikai eszközökkel vonul fel a beavatkozásokkor.