Újra üresen ül össze a parlament

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A Házbizottság a Jobbik kezdeményezésére jövő hétfőre összehívta az Országgyűlés ülését, amelyen a Fidesz-KDNP nem biztosítja majd a határozatképességet, így a Ház nem tárgyalhat és szavazhat a levélben történő szavazás kiterjesztéséről szóló jobbikos javaslatról.


Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtökön, a Házbizottság ülését követően tartott sajtótájékoztatón diszkriminatívnak és a jogállamhoz méltatlannak nevezte, hogy a jelenlegi választójogi törvény különbséget tesz a voksolók között. A Jobbik igazságtalannak tartja, hogy míg a határon túli magyaroknak lehetőségük van levélben leadni szavazatukat, addig az állandó magyarországi lakhellyel rendelkező, de tartósan külföldön tartózkodó magyar „gazdasági menekülteknek” erre nincs módjuk, és gyakran több száz kilométert kell utazniuk voksuk leadásához – fejtette ki az ellenzéki politikus, aki szerint a megoldást a levélben történő szavazás kiterjesztése jelentené.

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese ugyanitt úgy fogalmazott, a külföldön dolgozó magyaroknak is „érdemi beleszólási, gyakorlati szavazati lehetőséget” kellene biztosítani. A kormány feladata az lenne, hogy minél több szállal Magyarországhoz kösse a Nyugat-Európában munkát vállalókat, ezzel szemben a mostani választási rendszer elfogadhatatlan módon az állandó magyarországi lakhely megszüntetésére ösztönöz, mivel a levélben történő szavazás csak így érhető el – tette hozzá.

A Jobbik hétfőn jelentette be, hogy az MSZP és az LMP segítségével összegyűjtötte a rendkívüli parlamenti üléshez szükséges számú aláírást.

Az Országgyűlés idén júliusban – szintén ellenzéki kezdeményezésre – már tartott rendkívüli ülést, ami a kormánypártok távolmaradása miatt szintén határozatképtelen volt. Akkor Szabó Tímea, a PM társelnöke független országgyűlési képviselőként javasolta a városligeti beruházást lehetővé tevő Liget-törvény megsemmisítését.