Újra történelmet írnának a La Manche csatorna felett

-

A La Manche csatornát több mint 100 éve repülte át Louis Bleriot, amivel új korszakot nyitott a repülésben. Most itt egy újabb fontos kísérlet: az Airbus árammal hajtott géppel akar átkelni a csatorna felett.


Didier Esteyne pilóta péntek reggel száll fel az angliai Lydd repülőteréről az Airbus E-Fan kétüléses repülőgépével, hogy megtegye 38 perces útját Franciaországba. Elektromos repülővel még nem próbáltak ilyen hosszú utat megtenni.


Az E-Fan repülőgép annyira könnyű, hogy óránként 10 fontba kerül működtetése, szemben egy hasonló méretű, kerozin hajtotta repülőgép 35 fontjával. Teljes egészében karbonszálból épült, és akkumulátorainak cseréje nélkül képes 160 kilométert megtenni. A repülőgép két méter magas, szárnyainak fesztávolsága 11 méter, a gép hossza majdnem hat méter.

„A repülőgép a méretében hagyományos repülőkhöz hasonlóan repül, nagyon megbízható, és egyik legnagyobb előnye a zéró kibocsátás, teljesen hang nélkül repül, és költséghatékony a működtetése" – mondta Jean Botti, az Airbus csoport főkonstruktőre.

A gép 2014 márciusában tette meg első útját, azóta mintegy százszor repült. Az Airbus itt nem áll meg: már terveznek egy 90 üléses regionális utakra alkalmas repülőgépet, amely elektromos árammal vagy hibrid meghajtással képes lesz repülni 2050-re.