Újra tanul magyarul a helyesírás.hu

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Még nem tudja az oldal, hogy az észszerű a helyes, de már tanítják a számítógépes nyelvészek.


Még csak tanulja az új helyesírást az internetes segítőoldal. A legújabb szabályzatot ugyan csak jövő csütörtökön mutatják be, azonban a legtöbb könyvesboltban már meg lehet vásárolni az új kiadást. Az ésszerűből észszerű lett, az e-mailből lehet ímél is, a repülőgépek fekete dobozát pedig végre lehet feketedoboznak írni, arról nem is beszélve, hogy a vasárnapi zárva tartásból zárvatartás lett.

Az új szabályokat még be kell magoltatni a helyesiras.hu-n található tanácsadó portállal, amely egyelőre nem tud a változásokról. „Gőzerővel dolgozunk a portál frissítésén. A munkánkat nehezíti, hogy nem rendelkezünk az új szabályzat és a szótár elektronikus változatával” – mondta a VS-nek Váradi Tamás, az MTA nyelvtechnológiai kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa.


Kevés a rendszerszerű változás

A munkát jelentősen megkönnyítené, ha a kutatócsoport hozzáférne a szótár digitális változatához, de addig is kézzel viszik fel az új szabályokat. A szótár hivatalos, szeptember harmadikai bemutatója után a helyesiras.hu blogján fog a csoport számot adni arról, hogyan halad az átállás. „Jó eséllyel fel tudjuk addigra dolgozni a megváltozott helyesírású szavakat. Szerencsére nem sok rendszerszintű, azaz algoritmikusan kezelendő változás van” – mondta Váradi.

Az új helyesírású szavak esetében egy évig a régi és az új szabályzatnak megfelelő alakokat is meg fogja adni az oldal. A két verzió elkülöníthető lesz, így az új szabályok megjegyzését is segíti az oldal.


Játszva tanulhat!

Ha még nem biztos abban, hogy melyek a változások az új, a mindennapi beszélt nyelvhez közelebb álló új szabályzatban, itt olvashatja el cikkünket. Ha pedig már kellően magabiztosnak érzi magát, akkor nekiugorhat a lenti helyesírási kvíznek.