Újra támad a Titanicot elsüllyesztő jéghegy

Fotó: AFP / Pierre-Henry DESHAYES / AFP / Pierre-Henry DESHAYES

-

Grönlandon sosem látott méretű jégtömeg vált le a Jakobshavn gleccserről. Naponta 46 métert halad a világ leggyorsabb jégáradata.


Gleccserkutatók tanulmányozzák azt az óriási jégtömeget, amely a minap vált le a grönlandi Jakobshavn gleccserről, amelyből a feltételezések szerint annak idején kialakult az Atlanti-óceánban a Titanic katasztrófáját előidéző jéghegy.

A szakemberek szerint a mintegy 12,4 kilométernyi jégtömeg a legnagyobb jégtömbleválás, amelyet a világ leggyorsabban haladó gleccsere esetében észleltek. Műholdfelvételek szerint a leválás valamikor augusztus 13. és 19. között történt.A Washingtoni Egyetem kutatói tavaly megállapították, hogy Jakobshavn a leggyorsabb gleccser a világon; 2013-as műholdfelvételek szerint naponta 46 métert, évente mintegy 17 kilométert halad előre a tenger felé, és 35 milliárd tonnányi jég törik le róla a nyílt óceánba. A szakemberek szerint ez a gyors előrenyomulás a szárazföldről a tengerbe példa nélküli, soha egyetlen grönlandi, északi- vagy déli-sarki gleccsernél vagy jégfolyónál nem tapasztaltak ilyet. Az Atlanti-óceáni jéghegyek 10 százaléka a Jakobshavnból alakul ki.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel műholdjai követik a jégtömb leválását.


Ekkora jégtömeg leválása grönlandi méretekben ugyan nagy, de az antarktiszi jégleválásokhoz képest kicsi, ott több ezer négyzetkilométernyi lapos jéghegyek válhatnak le az antarktiszi jégtakaróból.