Újra támad a fűrészpor Makón

-

A pelletüzemben azt ígérik, az idén megoldják a problémát.


Ha nem is állandóan, de ismét fűrészporral teríti be a környéket a makói Bárányos soron működő pelletüzem – írja a Délmagyar. „Az udvarunkon száll a por, ami aztán rátelepszik mindenre, még szellőztetni, teregetni sem tudok. A kiskertünkből meg szinte alig maradt valami” – panaszolta a makói Liget utca végén, a város szélénél lakó Szalma Mihályné.

A 11 főt foglalkoztató, környezetkímélő tüzelőanyagot előállító üzemről tavaly írta a lap, hogy időnként apró szemű fűrészport szór a környékre. A lakók aggódtak a környezeti károk, az esetleges egészségkárosodás miatt. Burján Zoltán, az MBH Zrt. operatív igazgatója akkor azt mondta, ez a próbaüzemmel együtt járó kellemetlenség, és új szűrőberendezések telepítésével mérsékelni fogják a szennyezést.

A 11 milliós beruházás meg is történt, és sokáig nem is lehetett hallani rossz szót a gyárra – az elmúlt néhány hétben azonban többen jelezték, hogy gond van. Burján szerint tudnak a panaszokról, és komolyan veszik. A technológián annyiban változtattak, hogy a porszekrényben nedvesítenek is, ami még többet köt meg a szálló porból, ezért arra gondolnak, a beszállítóiktól érkező alapanyag minőségével lehet gond. Még idén megszüntetik a kéményt, és a távozó, fűrészport is tartalmazó vízgőzt egy medencén keresztül fogják kivezetni, ami reményeik szerint teljesen megszünteti a porkibocsátást.