Újra szól a Szabad Európa: most az orosz propaganda ellen

Fotó: Cultura Creative / Zero Creatives

-

Orosz nyelvű tévét indít februárban a Kreml-barát médiumok ellensúlyozására a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (SZER), csaknem három évtizeddel azután, hogy ez a Washington finanszírozta médium hozzájárult a kommunista diktatúrák kelet-európai összeomlásához – jelentette szombaton az AFP hírügynökség a SZER prágai székhelyéről.


A hét minden napján, napi 24 órában műholdon, kábelen és interneten sugárzó tévé 270 millió nézőt céloz meg a volt szovjet érdekszféra területén. Kenan Aliyev főszerkesztő a hírügynökségnek elmondta: céljuk, hogy ellensúlyozzák a Kreml propagandáját és megnyerjék maguknak a térség lakosságát, amelyet a Vlagyimir Putyin vezette hatalom „szisztematikusan bombáz hatalmas mennyiségű hamis információval és hazugsággal”. A SZER a szintén az amerikai kormány által finanszírozott Amerika Hangja rádióval és tévével együttműködésben indítja el az orosz nyelvű tévéadót.

A Nyugatnak nagyon rossz a viszonya Oroszországgal, azzal vádolja Moszkvát, hogy – főleg az interneten – hamis információkat terjeszt, ezzel akarván növelni a nyugati oroszbarát politikusok népszerűségét, valamint destabilizálni a NATO-t és az Európai Uniót.

Moszkva már reagált is a SZER-tévé elindítására: „Ez pénzmosás az orosz propaganda elleni küzdelem ürügyén” – jelentette ki Dmitrij Kiszeljov Kreml-barát orosz újságíró, az orosz állami médiaholding (VGTRK) vezérigazgató-helyettese, televíziós műsorvezető.