Újra szobra lehet a Habsburgok tábornokának

Forrás: Wikipedia

-

Prága mérlegeli, hogy visszaállítják Radetzky marsall szobrát.


A cseh főváros önkormányzata mérlegeli, hogy visszaállítja a Kisoldali térre Johann Joseph Wenzel Anton Franz Karl Radetzky von Radetz (csehesen: Jan Josef Václav hrabě Radecký z Radče) csehországi származású osztrák marsall szobrát, amelyet Csehszlovákia 1918-as megalakulását követően távolították el – írta a Novinky.cz cseh hírportál kedden.

A városi tanács a közelmúltban megbízatást adott egy építészeti tanulmány kidolgozására, hogyan lehetne felújítani a Kisoldali teret és közvetlen környékét, illetve újra az eredeti helyén felállítani a szobrot is.

A patinás Kisoldali tér, amely a Prágai Vár, a Hradzsin alatti váralja központi tere, évtizedeken át autóparkolóként szolgált. A városi tanács egy éve úgy döntött, hogy a teret visszaadja a városlakóknak és a turistáknak. Első lépésként megszüntették a parkolást. A felújítási munkálatok kezdetét a jövő évre tervezik.

Joseph Wenzel Radetzky (1766-1858) életnagyságú szobra röviddel halála után, 1858-ban került a prágai Kisoldali térre. Csehszlovákia 1918 októberi megalakulása után azonban a túltengő hazafias felbuzdulás jegyében az osztrák császársághoz kapcsolódó köztéri műalkotásokat a csehek fokozatosan eltávolították, többnyire megsemmisítették, és csak ritka esetekben kerültek ezek a szobrok múzeumi gyűjteményekbe. Hasonló sors érte 1918 után Szlovákiában a magyar köztéri szobrokat.

Miután a Radetzky-szobrot a szakértők nagyon jó műalkotásnak tartották, még 1918 karácsonya előtt letakarták, bedeszkázták, és így elkerülte a pusztulást. A szobrot 1919-ben szétszedték, és múzeumi raktárba szállították.

A szocialista évtizedekben az osztrák császári marsall szintén a cseh nemzet ellenségének számított, így visszatérése a köztérre fel sem merülhetett. Az 1989-es rendszerváltás után azonban többen felvetették, hogy a cseh képviselőház és a szenátus szomszédságában lévő történelmi térnek vissza kellene adni egykori arculatát, beleértve a szobor felállítását is.

Végleges hivatalos döntés ugyan még nincs, de minden jel arra vall, hogy a híres és értékes szobor rövidesen visszakerülhet az eredeti helyére, a prágai Kisoldali térre.


Radetzky gróf 1766-ban a csehországi Trebnitzben (ma Sedlčany) született, és 1858-ban Milánóban halt meg, miután fényes katonai karriert futott be, az osztrák császári hadsereg marsallja és a császár tanácsosa is volt. Neve az idősebb Johann Strauss által írt Radetzky-induló által vált közismertté és halhatatlanná.