Trükkel tüntetné el a politikai hirdetéseket a kormány

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Az Országgyűlés rendkívüli ülésének egyetlen napirendje volt: a plakáttörvény elfogadása. A kormánypártok a kétharmados szabályok megkerülésével próbálják betiltani a politikai hirdetéseket.


A településkép védelméről szóló törvény módosításával szigorította az Országgyűlés a politikai reklámok kihelyezését pénteki rendkívüli ülésén. A módosítást 123 kormánypárti igen szavazattal, 68 ellenzéki képviselő ellenszavazata mellett fogadta el a parlament. A településkép védelméről szóló jogszabály kiegészült a közpénzekkel való felelős gazdálkodásra kötelezett szervezetekre vonatkozó különös szabályokkal.

Az új passzusok előírják, hogy a közvetlenül vagy közvetetten költségvetési támogatásban részesülő szervezetek – azaz a pártok – csak listaáron hirdethetnének.

Az úgynevezett plakáttörvényt a múlt szerdán már elfogadta a parlament, de csak az egyszeri többséget igénylő részeket szavazták meg, mert a sarkalatos passzusokhoz nem volt a kétharamados támogatás. A jogszabályt a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a parlamentnek.

Ezt követően úgy tűnt: a Fidesz az MSZP-vel igyekszik külön alkut kötni, hogy a jogszabály kétharmados többséget igénylő passzusai is megkapják a szükséges támogatást. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje, Botka László azonban megakadályozta az alkut, és a Fidesz nem számíthatott az MSZP-frakció voksaira.

A hírek szerint a kormányoldal az ülés előtti utolsó pillanatokban módosítja a jogszabály-tervezetet, kiemelve belőle a kétharmados részeket - miközben a céljaiknak megfelelő részek - vagyis a pártok plakátkampányának tilalma – benne marad a tervezetben. A szigorítás lényegében csak a most parlamentben jelen lévő pártokra lesz érvényes, sem civil szervezetekre, sem a kabinetre.