Újra nemet mondtak a hitelezők a görög javaslatokra

Fotó: Getty Images / Sean Gallup

-

A nemzetközi hitelezők elutasították Görögországnak az adósságrendezésre és az államcsőd elkerülésére tett javaslatait - jelentette be a görög miniszterelnök. A hírre komoly mínuszba kerültek az európai tőzsdemutatók, London kivételével.


Alekszisz Cirpasz kormányfő azt mondta, hogy „a hitelezők elutasították a legújabb görög javaslatokat”.


Egy uniós tisztségviselő azonban később azt is bejelentette, hogy a tárgyalások nem szakadtak meg, a tervezettnek megfelelően folytatódnak a hitelezők és Görögország között.

Röviddel korábban az Európai Unió egyik illetékese arról beszélt, hogy a nemzetközi hitelezők csalódottak a görög nyugdíjrendszer, az áfa és a társasági adórendszer átalakítására tett görög javaslatok kapcsán.

A Reutersnek név nélkül nyilatkozó forrás elmondta: a nemzetközi hitelezők délben ülnek tárgyalóasztalhoz, majd körülbelül egy óra múlva csatlakozik hozzájuk a görög miniszterelnök. Hozzátette: több kérdésben eltérnek a vélemények, a keddi tárgyalások nem hoztak közeledést.

Röviddel 12 óra előtt a frankfurti tőzsdemutató 0,98 százalékos, a párizsi 0,79 százalékos mínuszban állt. A londoni börze irányadó FTSE100 indexe 0,12 százalékos erősödést jelzett. Ugyanekkor az athéni tőzsde irányadó indexe csaknem 3,5 százalékos veszteségen állt a keddi záróértékhez képest.