Újra napirenden a népszavazás a vasárnapi zárva tartásról

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

-

Ma dönthet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) arról, hogy útjára indulhat-e a vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló legújabb népszavazási kezdeményezés.


Az MSZP még április 21-én két népszavazási kezdeményezést nyújtott be. Az egyik népszavazási kérdés a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény eltörléséről, a másik a nyitva tartó boltokban dolgozók 200%-os vasárnapi bérpótlékáról szól. A párt szerint ugyanis ha gazdaságilag megéri, lehessenek nyitva a boltok vasárnap, ebben az esetben azonban kiemelten fizessék meg a vasárnap dolgozó munkavállalókat.

A vasárnapi zárva tartás eltörléséről szóló népszavazást korábban első pillantásra is alkalmatlannak látszó, majd a Kúria által is annak ítélt próbálkozással kezdeményezte Szepessy Zsolt az Összefogás Párt elnöke, volt monoki polgármester, majd az ő indítványának bukása napján a Munkáspárt nyújtott be újabb, jogilag kudarcot vallott népszavazási kérdést a vasárnapi pihenőnapról. Ezzel megelőzte az MSZP-t, amelynek kérdését a munkáspárti kérdés miatt elutasította a Nemzeti Választási Iroda, hiszen ugyanabban a tárgyban nem lehet még kezdeményezést benyújtani. Az MSZP ezt a kérdését kénytelen volt április 30-án újra benyújtani, ennek érdemi elbírálása várható ma.

A szocialisták vasárnapi bérpótlékról szóló népszavazási kérdését már két héttel ezelőtt egyhangú döntéssel hitelesítette az NVB. Ezzel az MSZP szerint eldőlt, hogy az üzletek vasárnapi nyitva tartásáról és a vasárnapi pihenőnapról szóló kérdés tárgya jogi szempontból nem azonos, így a szocialisták szerint kezdeményezésük nem tagadható meg azért, amiért a Munkáspárt korábbi indítványa.


Még egy súlyos téma az NVB előtt

Az NVB a halálbüntetés visszaállításáról szóló kezdeményezést is megvitat mai ülésén. A népszavazási kérdést Tóth Tamás egykori sárszentmihályi polgármester nyújtotta be, aki régóta kampányol a halálbüntetés visszaállításáért. A tavalyi európai parlamenti választáson Seres Mária pártjának listavezetőjeként indult férfi fia 1992-es meggyilkolása után gyakorlatilag az életét tette fel arra, hogy ismét legyen halálbüntetés Magyarországon.