Újra menő lett a bakelit

Fotó: VANCOUVER 24HOURS / Carmine Marinelli

-

Kazetta, CD, mp3 – hanghordozók jönnek és mennek, de nagyon úgy tűnik, hogy a jó öreg bakelit tartja magát. A brit adatok szerint csaknem harminc éve adtak el utoljára annyi lemezt, mint idén.


Pedig tíz éve még nagyon úgy tűnt, hogy a kazettához hasonlóan a bakelit is eltűnhet a süllyesztőben, de legalábbis a megszállott gyűjtők raktáraiban. A mélypont 2007-ben volt, azóta viszont újra növekedésnek indult a piac. Tavaly már több mint kétmillió LP-t adtak el az Egyesült Királyságban, de a növekedés évről évre folytatódik. A becslések szerint idén már 3,5 millió példány fogyhat.

A legtöbb eddig David Bowie utolsó albumából, a Blackstarból fogyott, amely épp a poplegenda halála körüli napokban jelent meg. Pár nap alatt elkapkodták az összes példányt, így hamar újra is kellett nyomni, hogy a lemezboltok ki tudják elégíteni a hihetetlen érdeklődést.
A bakelitreneszánsz nem pusztán brit hóbort: A The Atlantic már 2014-ben cikkezett arról, hogy az Egyesült Államokban is meredeken nő az LP-eladások aránya, ott épp előző évben lépte át a 6 milliós határt, amire utoljára 1991-ben volt példa. Igaz, a cikk jóslata szerint ez sem fogja megmenteni a lemezpiacot a válságtól.

Ha nem is ilyen mértékben, de Magyarországon is érzékelhető a bakelit visszatérése. Legalábbis erre utal az, hogy pár éve újra mérhető szintre nőtt az LP-eladás: a MAHASZ statisztikája szerint 2014-ben 1,6 százalékát tette ki a bakeliteladás a hanghordozók fogyásának, míg a korábbi években be sem került a táblázatba ez az adat.