Újra megtelt a Keleti menekültekkel, de értük már nem jön busz

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Éjjel már mindenkit elvittek, hajnalra azonban megint sok menekült gyűlt össze az aluljáróban. A jelenlegi állás szerint őket már nem szállítja el a kormány a határhoz. Ausztria és Németország éjjel bejelentette, átengedik a menekülteket.


Fél háromkor ért az első busz az osztrák-magyar határhoz, a menekültek gyalog mentek át a határon - írta az MTI. Hajnal háromra már mindenkit elvittek a zsámbéki lehajtótól, a buszok folyamatosan érkeztek a határra. Most már szakad az eső. Az Index a Reutersre hivatkozva arról ír: az osztrák rendőrség szerint kétezer ember ért a határhoz, ma is legalább ennyien várhatók. A burgenlandi rendőrség azzal számol, hogy a Magyarországról menő buszokkal 800-3000 ember érkezik a határra.

Az M1-es autópályán tegnap a kormány jelentése szerint 1200 ember gyalogolt. Lázár János miniszter azt mondta, azokat viszik buszokkal a határig - hangsúlyozottan közlekedésbiztonsági okokból -, akik a pályán gyalogolnak, vagy a Keleti pályaudvaron vannak. Bár hajnalra kiürült a Keletinél is az aluljáró az M1 szerint ismét megtelt menekültekkel. Azt nem tudni, őket is elviszik-e, az emberek is ezt próbálják megtudni.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a gyalogosok miatt lezárták az autópálya Bécs felé vezető oldalát. Emiatt az MTI szerint az M1-es autópályán a határnál már több mint 20 kilométeres a dugó.

Kovács Zoltán kormányszóvivő a VS.hu Hegyeshalomnál lévő tudósítójának azt mondta, az utolsó buszok már elindultak a Keletiből – az aluljáró hajnalra kiürült –, így jelen állás szerint, akik hajnalra értek ki, azokat nem viszik el a határig. Kovács Zoltán az MTI-nek még azt mondta: „a migránsok elszállításáról pénteken született döntéssel


a kormány célja a veszélyhelyzet elhárítása volt, így az intézkedés egyszeri volt. Sem a Keletiből, sem befogadó állomásokról nem szállítanak több migránst a határra.

A tegnap történtekről itt találja részletes tudósításunkat. Ausztria és Németország éjjel bejelentette, átengedik a menekülteket.

Friss összefoglalónkat itt olvashatja el.