Újra megrohanták a bevándorlók a Csalagutat, egy ember meghalt

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Legalább 1500 bevándorló próbált meg átjutni Franciaországból Nagy-Britanniába. Előző éjjel ugyanitt mintegy kétezren kísérelték meg az illegális átkelést, de hetek óta vannak hasonló esetek. Összehívták a brit kormány válságstábját.


A vasúti alagutat működtető Eurotunnel társaság megerősítette, hogy az egyik migráns - egy 25-30 év közötti szudáni férfi - életét vesztette, amikor elütötte egy teherautó. Június eleje óta ő a kilencedik bevándorló, aki a La Manche csatornán való átkelési kísérlet közben halt meg. Az észak-franciaországi Calais-ban várakozó migránsok többnyire az alagútba tartó kamionokra felkapaszkodva igyekeznek brit földre jutni.„A helyzet nagyon aggasztó" - hangsúlyozta a szingapúri látogatáson tartózkodó David Cameron brit kormányfő, hozzátéve, hogy a brit hatóságok szorosan együttműködnek a francia társszervekkel, hogy megbirkózzanak a kialakult helyzettel. A brit miniszterelnök elmondta, hogy a keddi incidens miatt szerdán Theresa May belügyminiszter vezetésével ülést tart a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó testülete (COBRA). May bejelentette, hogy további 7 millió fontot (9,9 millió eurót, azaz mintegy 3 milliárd forintot) fordítanak a Csatorna-alagút biztonságának megerősítésére.

Múlt héten az Eurotunnel társaság 9,7 millió eurót követelt Franciaországtól és Nagy-Britanniától a Calais-ban tartózkodó és onnan Angliába eljutni akaró migránsok elleni védelemre.

A brit hatóságok adatai szerint mintegy 5 ezer menekült vár Calais-ban arra, hogy valamilyen módon - az alagúton keresztül vagy kompon - eljusson Nagy-Britanniába, ahol reményeik szerint jobb élet vár rájuk.