Újra megnyitott a martonvásári börtön

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

18 lakóhelyiségben – nem zárka! – 126 fogvatartott lakik majd.


Zajlik a férőhely-bővítési program a büntetés-végrehajtásban. Legújabb elemét hétfőn adták át, a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet martonvásári objektumát. A 330 millió felújításról a VS.hu is beszámolt.


Az ünnepélyes átadáson Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány 2010-től egészen más módon áll hozzá a büntetés-végrehajtás rendszeréhez, és ennek következtében megalkotta az év elején hatályba lépett büntetés-végrehajtási törvényt. Ezen kívül a fogvatartottakat - lehetőség szerint - kötelezte fogva tartásuk költségeinek részbeni megtermelésére, a férőhelyproblémát pedig új objektumok építésével és régiek újranyitásával igyekszik kezelni. Az államtitkár szerint utóbbira jó példa a martonvásári intézmény, ahol ráadásul a rabok száz százaléka fog dolgozni külső helyszíneken.

Tasnádi László kiemelte, hogy a kormány a börtönök jelenlegi 140 százalékos kihasználtságát 2019-ig 100 százalékra szeretné csökkenteni.


Áprilistól lehetővé válik a reintegrációs őrizet is, vagyis szigorú jogi feltételek és körülmények esetén a bíróság dönthet úgy, hogy az elítélt kiszabadulása előtt saját környezetében töltse le büntetését állandó felügyelet mellett.

Tóth Tamás a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának általános helyettese jelezte, hogy májusig csaknem 400 fős bővítést hajtanak végre Szombathelyen és még idén elindul egy 600 új férőhelyet biztosító beruházás is. Közölte, hogy 2019-ig hétezer új helyet alakítanak ki.


Kiszely Pál, a Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta: baracskai intézetük 830 személyes, az átlagos elítélti létszám ugyanakkor 1087, ami 131 százalékos telítettséget jelent, a székesfehérvári börtönben pedig még ennél is magasabb, 153 százalékos a kihasználtság, tehát a martonvásári beruházás jótékony hatással lesz az egész intézet életére – tette hozzá. A belülről teljesen felújított épület felszerelését részben fogvatartottak készítették. Jelezte, hogy néhány héten belül alacsony biztonsági kockázatba sorolt külső munkahelyen foglalkoztatott elítéltek lesznek Martonvásáron, és így 62 új álláshely is létrejött.