Újra lövöldözés volt megtámadott német konzulátusnál

-

A külképviseletnél este a tálibok robbantottak.


A német katonák 2 embert lelőttek, egy harmadikat pedig megsebesítettek a Mazari-Sarifban működő főkonzulátusnál. Hárman motorral közelítették meg a főkonzulátust, és a német katonák felszólítása ellenére sem álltak meg. A katonákat az éjszakai támadás után biztosították a helyszínt.

A motorosokat világítórakétával és figyelmeztető lövésekkel próbálták megállítani. Mivel nem álltak meg, tüzet nyitottak rájuk, mert újabb támadástól tartottak. Két motoros meghalt, a harmadik súlyosan megsebesült.

A Bundeswehr 980 fős kontingenssel vesz részt a NATO Resolute Support műveletében. Ez váltotta fel a NATO által vezetett afganisztáni nemzetközi erő, az ISAF küldetését.


Hatalmas kráter

Az esti támadásban az öngyilkos merénylővel együtt 6 ember meghalt, és több mint 120 megsebesült. A merénylő robbanószerrel megrakott teherautóval hajtott neki a főkonzulátus kerítésének, ismeretlen fegyveresek pedig tüzet nyitottak a külképviseletre.

A támadók nemcsak a külképviselet területét védő kerítésen hatoltak át, hanem bejutottak az épületbe is. Végül a a német, grúz és lett különleges egységek verték vissza őket.

Az öngyilkos merénylő robbantása után bő három méter mély kráter keletkezett a főkonzulátus előtti utcán, a több méter magas kőfal pedig csaknem teljesen megsemmisült. Az épületben annyira súlyos károk keletkeztek, hogy használhatatlanná vált.


Bosszút álltak

A támadást a tálibok vállalták: a Kunduznál végrehajtott légicsapások civil áldozataiért álltak bosszút, ezért mértek csapást a "betolakodó hitetlenekre". November elején az afgán hadsereget támogató amerikaiak bombázták a várost. Ekkor több mint 30 civil meghalt, köztük gyerekek is.

Mazari-Sarif eddig Afganisztán legbiztonságosabb városának számított.