Újra lesznek oroszlánok Ruandában

Forrás: Modisa Wildlife Project

-

Hét ragadozót visznek a Dél-Afrikai Köztársaságból a kelet-afrikai ország egyik nemzeti parkjába, ahol 15 évvel ezelőtt irtották ki az állatokat.


Tizenöt évvel a kiirtásuk után újra meghonosítják Ruandában az oroszlánokat, amelyekből hét példányt visznek hétfőn a Dél-Afrikai Köztársaságból az Akagera Nemzeti Parkba, a kelet-afrikai ország híres szavannai rezervátumába. A dél-afrikai Kwazulu-Natal tartomány két nemzeti parkjából öt nőstény és két hím érkezik Ruandába.

Az állatokat repülőgéppel és teherautókkal szállítják, két hétig karanténban tartják, mielőtt szabadon engednék őket - jelentette be a hét végén a hét afrikai nemzeti parkot igazgató African Parks. Bár az állatfajokban gazdag ruandai nemzeti parkot "ragadozóbiztos" kerítés övezi, az oroszlánokat műholdas nyomkövetővel látják el, megelőzendő, hogy esetleg lakott területre jussanak ki - közölte a nemzeti parkokat üzemeltető társaság.

Az oroszlánok újrahonosításától az idegenforgalom fellendülését és az ökológiai rendszer egyensúlyának javulását várják, közölte az áttelepítésben együttműködő Ruandai Fejlesztési Hivatal. Ruanda fő devizaforrása a turizmus.

Ruandában az 1990-es évek végén a jószágot féltve irtották ki az oroszlánokat az 1994-es népirtás után a szomszédos országokból visszatért földművesek, akik elfoglalták a gazdátlan nemzeti park területét.