Újra lesújthat az El Niño

Fotó: MTI/Esteban Cobo / MTI/Esteban Cobo

-

Egyre nagyobb az esélye, hogy az El Niño idén újra lesújt. Az amerikai időjárás-előrejelző központ szerint több mint 65 százalék az esély arra, hogy nyárra kifejlődik a példátlan katasztrófákat okozó természeti jelenség.


Legvalószínűbb, hogy a csendes-óceáni térségben élőknek legkésőbb novemberben újra szembe kell nézniük az El Niñóval. Az amerikai időjárás-előrejelző központ becslése szerint több mint 80 százalék az esélye annak, hogy az ősz végére, illetve a tél elejére újra kifejlődik a pusztító légköri jelenség, de ha a nyáron az átlagosnál melegebb lesz, szinte biztosak lehetünk abban, hogy az az El Niñónak köszönhető. A meteorológusok egyelőre nem merik megbecsülni, milyen erősségű lehet a Csendes-óceán vízfelületének hirtelen felmelegedése miatt kialakuló légköri jelenségcsoport, ám nem zárják ki, hogy az El Niño minden korábbinál erősebb viharokat hozhat 2014-ben. el nino A megfigyelések alapján feltételezik, hogy amennyiben kialakul, az El Niño a szokásosnál jóval intenzívebb esőzéseket eredményezhet Peruban, és különösen nagy szárazságot hozhat Ausztráliában. Amennyiben tényleg túlnő korábbi önmagán, az idei El Niño a szokásosnál több esőt zúdíthat Kaliforniára, és megnöveli a hurrikánok kialakulásának veszélyét a Csendes-óceán térségében. Hagyományosan a megszokottnál enyhébb időjárást eredményezhet Alaszkában, viszont az átlagosnál nagyobb havazást okozhat az Egyesült Államok középnyugati régiójában, valamint szokatlanul hűvös időt hozhat a déli államokba. Az El Niño hatását globálisan is lehet érzékelni – azokban az években, amikor kifejlődött, az átlaghőmérséklet világszerte magasabb volt a megszokottnál. Utóbbi tényre hivatkozva mondhatják az időjósok, hogy nem csak félnivalónk van a dühös kisgyerektől, hiszen ha a nyomában keletkező hurrikánokat megússzuk, kevesebbet kell költenünk télen fűtésre, és várhatóan a tavaszi szárazság miatt sem kell aggódnunk, hiszen a lecsengése idején a légköri jelenségcsoport intenzív esőket hagy maga után. el nino


Az El Niñonak nevezett időjárási jelenség egy átlag fél évtizedenként kialakuló, globálisan ható folyamat eredménye. Az Egyenlítő mentén fújó szelek időszakos csillapodásával párhuzamosan a Csendes-óceán keleti térségének vízfelülete hirtelen felmelegszik a téli időszakban. Az így kialakult áramlatváltozások újabb légköri anomáliákat idéznek elő, a szakértők ezeknek tulajdonítják a szokatlan és gyakran rendkívül súlyos katasztrófákat hozó időjárást.